Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SZČO používajúce vlastné auto budú môcť využívať aj paušál

Kategória: Spravodajstvo

Rezort financií chce pre samostatne zárobkovo činné osoby zaviesť možnosť využívať pri používaní vlastného auta nezaradeného do obchodného majetku aj paušálne výdavky do výšky 50 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok za príslušné zdaňovacie obdobie.

BRATISLAVA 4. júna (SITA) - Daňovníci, ktorí využívajú vlastný osobný automobil nezahrnutý do obchodného majetku na podnikanie, by mali mať možnosť od budúceho roka vybrať si spôsob evidencie nákladov na pohonné látky. Rezort financií chce totiž v pripravenej novele zákona o dani z príjmov okrem preukázateľne vynaložených výdavkov na spotrebu pohonných látok a základnej sadzby náhrady za každý jeden kilometer jazdy zaviesť aj paušálne výdavky do výšky 50 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok za príslušné zdaňovacie obdobie.

Od zavedenia paušalizácie výdavkov na pohonné látky si rezort financií sľubuje zníženie daňového zaťaženia samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a taktiež zníženie ich administratívneho zaťaženia. V súčasnosti používané preukazovanie vynaložených výdavkov na pohonné látky a uplatňovanie základnej sadzby náhrady za každý jeden kilometer jazdy podľa zákona o cestovných náhradách si totiž podľa rezortu financií vyžaduje aj vedenie evidencie jázd z pracovných ciest.

Pri využití paušálnych výdavkov do spomínanej výšky 50 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok si už daňovník podľa návrhu ministerstva nebude musieť viesť žiadnu evidenciu. Počet najazdených kilometrov však bude musieť byť primeraný podľa stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia pre každé motorové vozidlo samostatne.

Novelu zákona o dani z príjmov, ktorá ma účinnosť stanovenú od 1. januára 2014, predložil rezort financií do pripomienkového konania v rámci balíka desiatich zákonov, ktoré majú podnikateľom znížiť administratívnu záťaž a mali by pomôcť v boji proti daňovým podvodom.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.