Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Švajčiarsky parlament zablokoval daňovú dohodu s USA

Kategória: Spravodajstvo

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu odmietla rokovať o vládnom návrhu zákona, ktorý má uľahčiť poskytovanie informácií o amerických majiteľoch účtov vo švajčiarskych bankách

ZÜRICH 6. júna (SITA, Reuters) - Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v utorok veľkou väčšinou hlasov odmietla prerokovať vládny návrh zákona o výmene informácií s daňovými úradmi v USA. Poslanci zákon vrátili hornej parlamentnej komore, ktorá ho schválila minulý týždeň. Vláda pôvodne chcela, aby parlament schválil zákon ešte pred letnou prestávkou. Podľa agentúry Reuters by sa dolná komora mohla k legislatíve vrátiť ešte tento týždeň.

Zákon by umožnil švajčiarskym bankám predkladať americkým úradom viac informácií o účtoch, ktoré v nich majú občania USA. Návrh, ktorý schválil minulý mesiac švajčiarsky vládny kabinet, má bankám uľahčiť možnosť mimosúdneho urovnania sporov s americkými úradmi. Bankové tajomstvo podľa vlády zostane zachované a banky budú môcť zverejniť identitu klientov iba v prípadoch, s ktorými počítajú existujúce bilaterálne dohody.

Formálnemu vyšetrovaniu v USA čelia banky Credit Suisse, Julius Baer, švajčiarska divízia britskej banky HSBC, ako aj viaceré menšie úverové ústavy a regionálne banky. Najväčšia švajčiarska banka UBS musela v roku 2009 zaplatiť pokutu 780 mil. USD a regulačným úradom v USA sprístupniť mená 4 tis. klientov.

(1 EUR = 1,3337 USD)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.