Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Švajčiarsko podpísalo dohovor OECD o daňovej spolupráci

Kategória: Spravodajstvo

Švajčiarsko by tak malo poskytovať informácie zahraničným daňovým orgánom

 

 

 

PARÍŽ 16. októbra (SITA, Reuters) - Švajčiarsko v utorok podpísalo Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach, ktorý pripravila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Oslabuje sa tým sila bankového tajomstva v krajine. Švajčiarsko je v poradí päťdesiat ôsmou krajinou, ktorá tento dokument podpísala. Švajčiarsko by tak malo poskytovať informácie zahraničným daňovým orgánom.

Napriek tomu, že Švajčiarsko prejavilo záujem spolupracovať so zahraničnými daňovými orgánmi, Bern sa odmietol zaviazať k tomu, že si bude daňové údaje so zahraničím vymieňať automaticky. Záujem o takýto krok v najbližšom období je zo strany Švajčiarska malý. Krajina navyše svoje pristúpenie k dohovoru musí ratifikovať, a to môže trvať aj jeden a pol roka. Občania tento krok navyše môžu odmietnuť v referende.

Švajčiarsko je najvýznamnejšie svetové offshore centrum, keď spravuje aktíva v hodnote 2 bil. USD. Krajina je však pod tlakom EÚ a USA, aby prestala uplatňovať bankové tajomstvo. EÚ a USA sa tak snažia bojovať proti daňovým únikom.

(1 EUR = 1,3493 USD)

 

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.