Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Súkromný sektor USA v máji vytvoril 135 tis. miest

Kategória: Spravodajstvo

Spoločnosti v odvetví služieb minulý mesiac vytvorili 138 tis. nových miest, ale firmy vyrábajúce tovary počet pracovníkov o 3 tis. znížili.

NEW YORK 5. júna (SITA, Reuters) - Americké súkromné firmy v máji zrýchlili tempo prijímania nových zamestnancov. Súkromní zamestnávatelia minulý mesiac vytvorili 135 tis. pracovných pozícií, uviedla spoločnosť ADP vo svojej správe o vývoji zamestnanosti, ktorú zverejnila v stredu. Tvorba pracovných miest tak zostala slabá a nenaplnila prognózu ekonómov, ktorí očakávali vytvorenie 165 tis. miest.

Údaje za predošlý mesiac ADP revidovala smerom nadol a konštatovala, že súkromný sektor USA v apríli vytvoril 113 tis. nových miest. Pôvodne informovala, že vzniklo 119 tis. pracovných pozícií. Spoločnosti v odvetví služieb v máji vytvorili 138 tis. nových miest, ale firmy vyrábajúce tovary počet pracovníkov o 3 tis. znížili. "Naďalej sme svedkami zväčšovania pracovnej sily, ale rast sa od začiatku roka spomalil," povedal Tim Ghriskey, zo spoločnosti Solaris Group.

Po zverejnení správy o tvorbe nových pracovných miest v súkromnom sektore USA dolár prehĺbil svoje straty voči japonskému jenu. Americká mena krátko po zverejnení správy klesla až na 99,13 JPY/USD. Neskôr sa zotavila na 99,50 JPY/USD, ale oproti predošlému dňu bola aj tak nižšie o 0,5 %.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.