Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Súdny dvor EÚ zamietol námietku Londýna voči transakčnej dani

Kategória: Spravodajstvo

Najvyšší súdny tribunál Európskej únie rozhodol, že Veľká Británia v aktuálnej fáze nemôže blokovať záujem skupiny členských štátov spolupracovať pri zavedení dane z finančných transakcií.

BRUSEL 30. apríla (SITA, Reuters) - Súdny dvor Európskej únie (ECJ) v stredu zamietol námietku Veľkej Británie voči navrhovanej európskej dani z finančných transakcií. Vláda v Londýne argumentovala možnými negatívnymi dopadmi na svoje banky a finančný trh, najvyšší súdny tribunál EÚ však konštatoval, že o spôsobe ako uplatňovať daň v prax, zatiaľ účastnícke štáty nerozhodli a Veľká Británia v tejto fáze nemôže blokovať ich spoločné úsilie.

"Súd odmieta postup Veľkej Británie ... Súd konštatuje, že kritizované rozhodnutie iba potvrdzuje záujem o posilnenú spoluprácu, neobsahuje však žiadne podstatné skutočnosti o samotnej dani z finančných transakcií," uviedol ECJ vo vyhlásení. 

Daň z finančných transakcií, ktorú chce zaviesť jedenásť členských štátov eurozóny, má obmedziť špekulácie pri obchodovaní s cennými papiermi. Myšlienku okrem dvoch najväčších ekonomík menovej únie Nemecka a Francúzska podporujú aj Slovensko, Rakúsko, Belgicko, Grécko, Estónsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Slovinsko. Spornou otázkou zostáva, či majú mimoriadnemu odvodu podliehať všetky nástroje finančného trhu, alebo budú prípustné výnimky.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.