Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štyri roky po zavedení eura boli v obehu ešte 4 miliardy korún

Kategória: Spravodajstvo

Najpočetnejšou korunovou bankovkou zostávajúcou v obehu ku koncu vlaňajška bola bankovka s nominálnou hodnotou 20 Sk a z obehových minci to boli 50-halierové mince.

BRATISLAVA 8. mája (SITA) - Štyri roky po zavedení eura na Slovensku zostali v obehu ešte približne štyri miliardy slovenských korún. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) zostalo ku koncu minulého roka v obehu 19,4 mil. kusov bankoviek slovenských korún a približne 392,3 mil. kusov mincí. "Hodnota zatiaľ nevrátených slovenských korún predstavuje približne 4 mld. Sk, čo predstavuje už iba necelé 3 % z celkovej hodnoty emitovaných peňazí. Z uvedenej hodnoty je takmer 700 mil. Sk hodnota slovenských pamätných mincí," uvádza centrálna banka vo výročnej správe za rok 2012.

Z nevrátených slovenských korún pripadli podľa NBS na jedného obyvateľa približne tri kusy bankoviek v hodnote 461 Sk a 72 kusov obehových mincí v hodnote 133 Sk. Celková hodnota nevrátených slovenských korún, vrátane slovenských pamätných mincí, na obyvateľa predstavovala 723 Sk. "Najpočetnejšou korunovou bankovkou zostávajúcou v obehu bola k 31. decembru 2012 bankovka 20 Sk v počte takmer dva kusy na obyvateľa a z obehových minci to boli 50-halierové mince v počte 31 kusov na obyvateľa," dodáva centrálna banka.

Slovensko zaviedlo euro od 1. januára 2009, a to do hotovostného aj bezhotovostného obehu. V deň osláv desiateho výročia spoločnej európskej euromeny sa tak stalo 16. členskou krajinou eurozóny. Euro nahradilo slovenské koruny v hotovostnom obehu postupne počas šestnásťdňového duálneho obehu oboch mien. NBS bude ešte slovenské korunové mince vymieňať do konca roku 2013 a bankovky bez časového obmedzenia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.