Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Študenti si môžu uplatniť výnimku z platenia poistného

Kategória: Spravodajstvo

Študenti, ktorí majú záujem privyrobiť si popri štúdiu počas letných prázdnin na dohodu o brigádnickej práci študentov, nemajú povinnosť platiť poistné, ak si uplatnia výnimku z platenia poistného.

Bratislava 13. júla (TASR) - Princípom takejto výnimky je, že ak ich príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur mesačne, nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia.
      "Ak si študent pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študentov uplatní výnimku z platenia poistného a jeho príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur mesačne, nebude mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia. Výnimka platí až do skončenia právneho vzťahu dohody, alebo do posledného dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom ukončenie uplatňovania výnimky študent oznámi zamestnávateľovi. O výnimku žiada študent zamestnávateľa na tlačive Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne (SP).
      Podľa neho študent zamestnávateľa informuje písomne aj v prípade, že výnimku si ďalej uplatňovať nechce. Ak má študent súčasne viacero brigád, v jednom kalendárnom mesiaci si môže uplatniť výnimku najviac na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov. Ak príjem študenta z dohody presiahne v kalendárnom mesiaci hraničnú sumu 200 eur, vznikne mu povinné dôchodkové poistenie zamestnanca aj v prípade, že o výnimku požiadal. V tomto prípade je študent povinný platiť poistné. Túto povinnosť zaňho bude plniť jeho zamestnávateľ, ktorý bude odvádzať poistné na dôchodkové poistenie do SP z rozdielu medzi jeho príjmom a hraničnou sumou 200 eur.
      Ak sa študent rozhodne pracovať na dohodu o vykonaní práce, alebo dohodu o pracovnej činnosti, poistné na sociálne poistenie bude platiť ako každý iný pracujúci na dohodu. Oznamovacie a odvodové povinnosti voči Sociálnej poisťovni mu nevzniknú, plní ich jeho zamestnávateľ.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.