Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štáty skupiny G20 pokračujú v obchodných reštrikciách

Kategória: Spravodajstvo

Od októbra 2008 štáty skupiny G20 prijali 1 185 reštriktívnych opatrení, z nich bolo podľa aktuálnej správy v máji tohto roku v platnosti zhruba 79 %.

Členské štáty skupiny najdôležitejších vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20 pokračujú v reštriktívnych opatreniach na úkor liberalizácie svetového obchodu. Vyplýva to z výročnej správy, ktoré v stredu spoločne zverejnili Svetová obchodná organizácia (WTO), Medzinárodná organizácia pre ekonomickú spoluprácu (OECD) a Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD). Za šesť mesiacov do polovice mája štáty G20 uviedli do praxe 112 nových obmedzení. To je síce menej ako 116 nových protekcionistických opatrení prijatých za šesť predchádzajúcich mesiacov, celkovo sa však reštrikcie evidentne kumulovali, uvádza sa v správe.

Autori správy ďalej upozorňujú, že veľká väčšina obmedzení, ktoré zaviedli členovia G20 na začiatku globálnej finančnej krízy, zostáva v platnosti. Reštrikcie prijaté od októbra 2008 mali dopad na 4,1 % svetového obchodu v celkovom objeme 750 mld. USD ročne. Celkovo štáty G20 v sledovanom období zaviedli 1 185 reštriktívnych opatrení, z nich bolo v máji tohto roku v platnosti zhruba 79 %. Najnovšie protekcionistické opatrenia zasiahli najmä obchod s elektronickými zariadeniami a farmaceutickými produktmi, uviedla WTO.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.