Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štátne rodinné dávky majú byť adresnejšie

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo práce a sociálnych vecí má predložiť novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá by mala zabezpečiť lepšiu adresnosť, zásluhovosť a odmeňovanie tých, ktorí sa snažia zamestnať aj za nízku mzdu alebo sa aktivujú.

BRATISLAVA 22. marca (SITA) - Vláda plánuje zvýšiť adresnosť systému štátnych sociálnych dávok na podporu rodín s deťmi. Ako sa ďalej uvádza v Národnom programe reforiem SR na rok 2013, systém prejde komplexnou revíziou s cieľom zjednodušiť štátnu sociálnu podporu z hľadiska počtu dávok a administratívnej náročnosti so zachovaním adresnosti. "V súčasnosti vláda analyzuje možnosti zavedenia testovania príjmu za účelom ich vyplácania," konštatuje sa v materiáli. Ministerstvo práce a sociálnych vecí má predložiť novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá by mala zabezpečiť lepšiu adresnosť, zásluhovosť a odmeňovanie tých, ktorí sa snažia zamestnať aj za nízku mzdu alebo sa aktivujú.

Zámerom reformy sociálnych dávok je podľa materiálu vytvoriť systém, ktorý by v spojitosti s aktívnou politikou trhu práce posilnil efekt motivácie poberateľov sociálnych dávok nájsť si zamestnanie. "Zároveň novela zákona zabezpečí efektívnejšie pokrytie najnižších príjmových skupín obyvateľstva. Systém pomoci v hmotnej núdzi bude prepojený a harmonizovaný so zmenami v oblasti aktívnych opatrení trhu práce, sociálneho poistenia a ostatných štátnych sociálnych dávok," uvádza sa vo vládnom programe reforiem.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.