Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štát v čase koronakrízy už poskytol pomoc v objeme 48,6 milióna eur

Kategória: Spravodajstvo

Veľa zamestnávateľov na Slovensku si nechalo podanie žiadosti o pomoc zo strany štátu na poslednú chvíľu.

Bratislava 18. mája (TASR) -  Uviedol to pred rokovaním vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že v súvislosti s novým koronavírusom bolo celkovo podaných 102.645 žiadostí.
      "Už teraz vieme, že za tento týždeň nám počet pomerne výrazne stúpne, keďže sa nahrávajú vysoké počty žiadostí," uviedol Krajniak s tým, že veľký počet žiadostí sa týka pomoci na udržanie miest zamestnancov. V rámci celkového počtu žiadostí však podľa neho treba brať do úvahy aj to, že sú do nich započítané aj opakované žiadosti, keď sa zamestnávateľ pomýli a pošle žiadosť druhýkrát.
      Minister práce tiež vyčíslil, že spracovaných bolo 71.000 dohôd a odoslaných bolo 53.579 platieb. Celková suma poskytnutej pomoci sa vyšplhala na 48,6 milióna eur a štát pomohol 339.416 zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám. "Očakávame, že kým sa spracujú dohody za marec, táto suma ešte podstatne stúpne a zvýši sa aj počet žiadostí," uviedol Krajniak.
      Upozornil, že slovenské úrady práce dokážu spracovať viac žiadostí ako úrady práce v Českej republike. "Spracovali a vyplatili v Českej republike 48.000 dohôd. Dokázali sme, napriek tomu, že sme začínali neskôr, vyplatiť 53.579 zmlúv. Úrady práce naozaj pracujú na plnú kapacitu aj cez víkendy a aj preto dokázali vyplatiť viac žiadostí ako v Českej republike," dodal Krajniak.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.