Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štát prichádza v stavebníctve na daniach o 136 mil. eur ročne

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa chce podľa prezidenta Františka Imreczeho dosiahnuť to, aby bolo zdokumentované každé nadobudnutie tovaru pri stavbách a aby bola odvedená DPH štátu.

BRATISLAVA 29. mája (SITA) - Daňové úniky v sektore stavebníctva dosahujú na Slovensku ročne takmer 140 mil. eur. Odhaduje to finančná správa, ktorá napríklad v minulom roku vykonala v stavebníctve 1 809 kontrol, pričom s nálezom skončila každá druhá kontrola. Suma celkových nálezov pritom dosiahla 30,6 mil. eur. "Odhadovaný únik na daniach, nie len na DPH, ale na daniach celkovo, je v stavebníctve 136 mil. eur," konštatuje prezident finančnej správy František Imrecze.

Sektor stavebníctva tak v oblasti spotreby vykazuje druhé najvyššie daňové úniky, pričom najvyšší objem únikov odhadujú daniari v reštauračných službách a gastronómii, a to v objeme 150 mil. eur. Vysoké úniky najmä na DPH chce finančná správa v stavebníctve riešiť v spolupráci s rezortom dopravy a financií, a to v rámci pripravovaných zmien v stavebnom zákone. Daniari chcú podľa slov Františka Imreczeho dosiahnuť to, aby bolo zdokumentované každé nadobudnutie tovaru pri stavbách a aby bola odvedená DPH štátu.

Diskusia o možnom sprísnení pravidiel pri kolaudácii stavieb s predstaviteľmi dotknutých rezortov podľa Františka Imreczeho prebieha v dvoch rovinách. "Tá prvá je, že finančná správa bude mať možnosť vstúpiť do kolaudačného konania," uvádza Imrecze. Druhá možnosť je, že účtovné doklady o nadobudnutí tovaru budú súčasťou kolaudačného konania a stavebný úrad nevydá kolaudačné rozhodnutie pokiaľ, stavebník nebude schopný zdokladovať nadobudnutie tovaru. Diskusia o týchto možnostiach však podľa šéfa daniarov ešte nie je uzatvorená. "Rozhodne nám nejde o postihovanie malých stavebníkov, rozhodne nám nejde o skúmanie toho, či malému stavebníkovi pomáhal postaviť dom sused, rodina alebo priatelia. Ide nám primárne o to, aby sa tovary, ktoré sa na stavby dodávajú, boli jasne zdokladované, aby za nich bola odvedená DPH," upozorňuje Imrecze.

Zámer predkladať výkaz o prácach a použitých materiáloch stavebníkmi pri kolaudácii stavieb prezentovali predstavitelia ministerstva financií pred necelými dvoma týždňami. "Budeme sledovať aj to, kde sa tehly nakúpili a či sa za tieto tehly odviedla DPH, týka sa to všetkého stavebného materiálu," avizoval 17. mája minister financií Peter Kažimír. Ako spresnil štátny tajomník rezortu Peter Pellegrini, tieto zmeny by mal obsahovať pripravovaný nový stavebný zákon.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.