Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štát podporí úvery pre mladých aj v budúcom roku

Kategória: Spravodajstvo

Celkový štátny príspevok k hypotekárnym úverom by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 35 mil. eur

BRATISLAVA 15. augusta (SITA) - Hypotéky pre mladých štát aj v budúcom roku zrejme zvýhodní dvomi percentami. Podľa prvého návrhu budúcoročného rozpočtu by sa takisto nemal zmeniť príspevok na mladomanželské pôžičky, ktorý je určený vo výške 3 % ročne. Tak, ako v predchádzajúcich rokoch, ani v roku 2014 však štát nepočíta s bonifikáciou klasických hypotekárnych úverov a príspevok určil vo výške 0 % ročne. Celkový štátny príspevok k hypotekárnym úverom by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 35 mil. eur.

Hypotéky pre mladých sa poskytujú od roku 2007. Štát za klienta uhrádza dve percentá, pričom banka znižuje úrokovú sadzbu o ďalšie jedno percento. Celkové úrokové zvýhodnenie tak dosahuje tri percentá. Úrok je znížený počas prvých piatich rokov splácania. Podmienkou na získanie úveru je vek žiadateľa do 35 rokov. Príjmový strop sa stanovuje ako 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci štvrťrok. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. Výška úrokového zvýhodnenia sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

Mladomanželské pôžičky začali niektoré banky ponúkať v polovici júna 2010, ostatné sa k poskytovaniu pridávali postupne. Štandardná úroková sadzba je znížená o príspevok štátu vo výške 3 % a o príspevok banky vo výške 1,5 %. Obaja manželia nesmú podľa zákona v čase podania žiadosti prekročiť vek 35 rokov, pričom žiadosť o pôžičku je možné podať do dvoch rokov od uzavretia manželstva. Súčet príjmov oboch manželov za predchádzajúci kalendárny rok nemôže presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy. Maximálna výška úveru je 10 tis. eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.