Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štát chce investovať do menších projektov, zvažuje sa aj redizajn štátnych webov

Kategória: Spravodajstvo

Skončilo sa obdobie robustných projektov a investícií do železa, štát musí investovať do menších a inovatívnych projektov.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Skončilo sa obdobie robustných projektov a investícií do železa, štát musí investovať do menších a inovatívnych projektov. Vyhlásil to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na medzinárodnom kongrese ITAPA 2016, ktorý sa dnes koná v Bratislave. Viac sa podľa neho treba venovať prevádzkovým nákladom.
      „Máme nainvestovaných toľko veľa peňazí do toľko veľa informačných systémov, že prevádzka začína byť relatívne značná, a preto budeme musieť pristupovať k revízii výdavkov a hľadať naozaj výrazné úspory v tejto prevádzke. Podľa toho budeme aj strategicky vyberať, ktoré projekty odsúhlasíme a ktoré realizované nebudú,“ priblížil vicepremiér.
      Jednotlivé rezorty mieni v spolupráci s ministerstvom financií aj formou rozpočtového podväzovania nútiť, aby sa správali moderne a efektívne. „Nesmie sa opakovať obdobie, že len na štúdie a papiere sme v minulom období minuli 120 miliónov eur. Za kopy papierov. Takto ďalej fungovať nemôžeme,“ zdôraznil.
      Spolu s Úradom pre verejné obstarávanie by chcel Pellegrini pripraviť aj iné metódy obstarávania informačných a komunikačných technológií ako doteraz. „Slovensko musí byť schopné obstarať aj inováciu, nielen systém. A na to musíme používať metódy verejného obstarávania, ktoré nám umožnia, aby firmy zasúťažili o konkrétne technické riešenie, dizajn a celé, ako to má fungovať. A až potom, keď si vyberieme to najlepšie riešenie na trhu, aby sme v druhom kole súťažili o to, kto nám to dodá a za koľko,“ opísal.
      Pri každom riešení elektronických služieb štátu sa treba podľa neho pýtať, čo má z toho občan. Služby by mali byť jednoduché a atraktívne. „Je pravdepodobne na stole naspäť otázka, že by sme mali redizajnovať štátne weby, pretože sa jeden na druhý nepodobá. Budeme s tým musieť niečo spraviť, pretože občania sa v týchto weboch orientujú značne ťažko a nie je to veľmi prívetivé,“ uviedol s tým, že niektoré ministerstvá sa tomu bránia.
      Vicepremiér tiež informoval, že jeho úrad sa chce zamerať na zlepšenie a zefektívnenie desiatok elektronických služieb štátu, ktoré občania najčastejšie využívajú. Na Slovensku dnes pritom existuje už asi 1800 takýchto služieb. „Ak nefunguje jedna, dve, tri, štyri, tie, ktoré bežne v živote používate, tak tých 1795 je vám viete na čo,“ povedal.
      Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek poukázal na to, že Európska únia poskytuje SR značnú pomoc na vybudovanie elektronickej verejnej správy, ktorá bude poskytovať kvalitné služby občanom a podnikom. Slovensko podľa neho musí zvýšiť efektívnosť využitia európskych prostriedkov.
      „Napriek nemalým financiám z minulého programového obdobia vo výške 843 miliónov eur Slovensko zaostáva v tejto oblasti. Verím, že v súčasnom období využije lepšie európsku podporu na úrovni 805 miliónov eur na zlepšenie elektronickej verejnej správy a pokrytie celého Slovenska širokopásmovým internetom,“ konštatoval Chrenek.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.