Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Startupy zo strednej a východnej Európy môžu čerpať financie zo 120-mil. fondu

Kategória: Spravodajstvo

Startupy zo strednej a východnej Európy získajú nové možnosti financovania svojich projektov. Medzinárodná investičná banka (MIB) a Európsky investičný fond (EIF) totiž dnes v Bratislave podpísali memorandum o porozumení.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Startupy zo strednej a východnej Európy získajú nové možnosti financovania svojich projektov. Medzinárodná investičná banka (MIB) a Európsky investičný fond (EIF) totiž dnes v Bratislave podpísali memorandum o porozumení. Na základe neho budú môcť malé a stredné podniky čerpať peniaze z tzv. fondu fondov s celkovým objemom 120 miliónov eur.
      Cieľovou skupinou fondu je päť krajín strednej a východnej Európy – Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko. Zdroje z fondu sú určené na investície so súkromným a rizikovým kapitálom. Uchádzať sa o ne môžu začínajúce firmy zo všetkých oblastí od informačných technológií cez dopravu po medicínu.
      „Zamerané je to práve na projekty s vyššou mierou rizika, do ktorých klasické komerčné banky nechcú vstupovať,“ priblížil pre TASR slovenský viceprezident MIB Jozef Kollár. Ako dodal, komerčné banky teraz podliehajú sprísneným regulačným pravidlám, a preto je tento finančný nástroj v strednej a východnej Európe nedostatkovým tovarom.
      Zástupca riaditeľa EIF Hubert Cottogni upozornil na to, že tieto štáty v Európe v tomto smere výrazne zaostávajú. „Jedným z dôvodov je to, že všetky tieto krajiny sú príliš malé na to, aby sa profesionalizovali predovšetkým na tomto veľmi náročnom trhu. Ich spojením sa tento región stane dostatočne veľkým, aby prilákal súkromných aj verejných investorov,“ povedal.
      Memorandum o porozumení podpísali MIB a EIF počas piateho ročníka medzinárodnej konferencie Globsec Tatra Summit, ktorá sa koná v dňoch 28. až 30. októbra v Bratislave a je jedným z kľúčových podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.  
      UPOZORNENIE:
      TASR ponúka k správe zvukový záznam, videozáznam a fotoreportáž.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.