Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Starobnému fondu SP pomôžu iné fondy sumou 1,19 mld. eur

Kategória: Spravodajstvo

Ak by Sociálna poisťovňa neriešila chýbajúce peniaze na výplatu starobných dôchodkov využitím prebytkov iných fondov, vo fonde starobného poistenia by tento rok chýbalo 938,6 mil. eur.

BRATISLAVA 21. marca (SITA) - Sociálna poisťovňa (SP) by mala v tomto roku vykryť nedostatok prostriedkov vo fonde starobného poistenia presunmi z iných, prebytkových fondov, v celkovej sume takmer 1,19 mld. eur. Ak by totiž poisťovňa neriešila chýbajúce peniaze na výplatu starobných dôchodkov využitím prebytkov iných fondov, vo fonde starobného poistenia by tento rok chýbalo 938,6 mil. eur. Vyplýva to z návrhu postupu pri vykrývaní deficitu v dôchodkovom poistení v roku 2014, ktorý vypracovala Sociálna poisťovňa.

Najvyššia čiastka by mala v marci až decembri tohto roka prísť do deficitného fondu, z ktorého sa vyplácajú starobné dôchodky, z rezervného fondu solidarity. Malo by ísť o 906,1 mil. eur. Posledné tri mesiace tohto roka by sa mali do pomoci starobnému fondu zapojiť aj iné prebytkové fondy poisťovne, a to celkovou sumou takmer 280 mil. eur. Najvyšší prebytok spomedzi základných poistných fondov sa ku koncu tohto roka očakáva vo fonde invalidného poistenia, a to vo výške 185,2 mil. eur. Fond poistenia v nezamestnanosti by mal byť v tomto roku prebytkový na úrovni 144,2 mil. eur.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.