Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SR v boji proti daňovým podvodom inšpiruje aj na globálnej úrovni

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko v boji proti daňovým podvodom inšpiruje svojimi opatreniami aj na globálnej úrovni.

Bratislava/Dubaj 2. novembra (TASR) - Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová.
      Slovenské opatrenia v boji proti daňovým podvodom sú podľa jej informácií inšpiráciou aj pre ďalšie krajiny. Ide najmä o zavedenie analytických systémov ako kontrolný výkaz DPH, virtuálna registračná pokladnica či informačný systém kontrolných známok. Na konferencii Global Trade Development Week, ktorá je najväčšou konferenciou v oblasti medzinárodného obchodu na svete, o nich informoval prezident finančnej správy František Imrecze. Vo svojom vystúpení predstavil progres, ktorý Slovensko dosiahlo v oblasti boja proti daňovým podvodom.
      Na konferencii mali podľa Skokanovej možnosť prezentovať svoje riešenia zástupcovia dvoch finančných správ EÚ, jednou z nich bola práve slovenská, na čele s jej prezidentom. Okrem ministrov vlády Spojených arabských emirátov (SAE) vystúpil s hlavným prejavom aj generálny tajomník OECD Ángel Gurría. Na podujatí prezentovali svoje praktické skúsenosti aj zástupcovia ďalších štátnych autorít v oblasti daní a ciel, a tiež zástupcovia veľkých nadnárodných spoločností, napríklad Airbus, Huawei, Nuctec či Louis Vuitton.
      Informovala, že SAE menia svoj daňový systém. V septembri tohto roku zaviedli spotrebné dane z tabakových výrobkov a sýtených nealkoholických nápojov. Od 1. januára 2018 zavedú DPH. Aj toto bol dôvod, prečo ich zaujímali informačné systémy zabezpečujúce efektívnu správu a kontrolu týchto daní.
      Medzi ďalšie témy konferencie patrila aj podpora svetového obchodu zo strany colných orgánov, pomoc a zároveň kontrola e-commerce či efektívna medzinárodná výmena informácií. Konferencia sa konala v Dubaji od 30. októbra do 1. novembra.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.