Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SR je v hodnotení režimu platenia daní na 102. priečke

Kategória: Spravodajstvo

Čas potrebný na splnenie daňových povinností podnikov na Slovensku predstavuje podľa aktuálnej štúdie PwC a Svetovej banky Paying Taxes 2014 ročne 207 hodín.

BRATISLAVA 19. novembra (SITA) - Slovensko je v rebríčku jednoduchosti režimu platenia daní podnikov v porovnaní s ďalšími takmer 190 ekonomikami sveta na 102. priečke. Vyplýva to z najnovšieho hodnotenia Paying Taxes 2014 zostaveného Svetovou bankou a spoločnosťou PwC. Slovensko si tak v rebríčku mierne pohoršilo o dve priečky. Základné ukazovatele hodnotenia slovenského daňového systému sa však medziročne výraznejšie nezmenili. Čas vynaložený na splnenie daňovej povinnosti naďalej zostáva na úrovni 207 hodín a celkový počet daňových platieb zotrval na čísle 20.

Celková daňová sadzba podľa štúdie na Slovensku v medziročnom porovnaní klesla z 47,9 % na 47,2 %. Väčšina celkovej daňovej záťaže pritom naďalej zostáva na práci. Úroveň jej zdanenia dosahuje až 39,6 %. Zdanenie zisku bolo na Slovensku na úrovni 7 % a pri ostatných daniach zaťaženie dosiahlo 0,6 %. 

V rámci Európskej únie a Európskeho združenia voľného obchodu pritom priemerná celková daňová sadzba podľa aktuálnej štúdie dosahuje 41,1 %. Celkový čas potrebný na splnenie daňovej povinnosti predstavuje 179 hodín a v priemere bolo v regióne 13,1 daňových platieb. Celosvetový priemer celkovej daňovej sadzby bol oproti regiónu mierne vyšší, na úrovni 43,1 %. 

Štúdia Paying Taxes je každoročná publikácia PwC a Svetovej banky. Postavená je na globálnej štúdii Doing Business a indikátore platenia daní v jednotlivých krajinách. Tento indikátor hodnotí daňové systémy z pohľadu domácich spoločností vzhľadom na rozdielne daňové systémy a regulácie v 189 ekonomikách celého sveta.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.