Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SR by mala odbúrať aspoň malú časť zbytočnej byrokracie pri podnikaní

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko by malo ísť Európe príkladom a počas predsedníctva v EÚ by malo odbúrať aspoň malú časť zbytočnej byrokracie pri podnikaní.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovensko by malo ísť Európe príkladom a počas predsedníctva v EÚ by malo odbúrať aspoň malú časť zbytočnej byrokracie pri podnikaní. Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.
      PAS podľa neho navrhuje, aby Slovensko išlo príkladom ostatným krajinám EÚ, ktorým bude predsedať a urobilo počas najbližšieho polroka tri konkrétne zmeny, ktoré výrazne uľahčia život podnikateľov a zlepšia podnikateľské prostredie. Bude to inšpiráciou pre iné krajiny, podobne ako sa ňou napríklad stalo zverejňovanie výdavkov štátu v Centrálnom registri zmlúv.
      Prvým z troch navrhovaných opatrení na odbúranie byrokracie a zmenšenie administratívy na Slovensku, prakticky s nulovou náročnosťou na výdavky štátu, je nastaviť platnosť všetkých nových zákonov a noviel, ako aj vyhlášok, nariadení a ďalších administratívnych nástrojov vždy od 1. januára alebo od 1. júla bežného roka. Odbúra sa tým potreba sledovať neustále zmeny zákonov a predpisov v akýkoľvek deň roka, čo neúmerne zaťažuje najmä malých podnikateľov.
      Po druhé je podľa neho potrebné zmeniť fungovanie Jednotných kontaktných miest (JKM) tak, aby na nich podnikatelia mohli jednou návštevou vybaviť všetky administratívne povinnosti pri zmene v podnikaní, ako je napríklad založenie firmy, zmena vlastníctva, sídla a ďalších údajov firmy, prijatie a prepustenie zamestnancov, či podanie daňového priznania. Po poskytnutí potrebných údajov zo strany občana by všetky ostatné úkony vybavilo JKM. Všetky jeho funkcie by mali fungovať samozrejme aj elektronicky.
      Po tretie, podľa PAS je potrebné čo najskôr zrušiť nezmyselné povinnosti podnikateľov, ktoré pre štát a jeho občanov nie sú ničím prínosné, sú iba mrhaním času a energie. Príkladmi môžu byť hlásenie pobytu cudzinca ubytovacím zariadením (navyše, pomocou elektronickej služby, ktorá neexistuje), pokuta zamestnávateľovi za nepravdivé čestné vyhlásenie jeho brigádnika, koncesionárske poplatky, ktoré musia platiť zamestnávatelia, hoci vo firme nemajú rozhlas ani televíziu alebo zbytočné dokladanie súhlasov od daňového úradu a čestných vyhlásení pre obchodný register.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.