Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v júli 2015 zhoršila

Kategória: Spravodajstvo

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v júli 2015 zhoršila.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v júli 2015 zhoršila. V porovnaní s júnom 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 3 body na negatívnu hodnotu 18,4. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
      Aktuálne boli názory na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku, na odhadovaný vývoj nezamestnanosti, na predpokladanú finančnú situáciu v domácnosti a perspektívy úspor nepriaznivejšie ako pred mesiacom. V júli indikátor prevyšoval dlhodobý priemer.
      V porovnaní s júnom 2015 sa pri dvoch z 12 indikátorov situácia zlepšila (podmienky pre veľké nákupy a plány domácností na veľké nákupy). Zmena pri dvoch ukazovateľoch (hodnotenie doterajšieho vývoja ekonomiky SR, názory na doterajší vývoj inflácie) bola menšia ako jeden bod. Osem indexov naznačilo medzimesačné zhoršenie (žiadna zmena nepresiahla 5 bodov).
      "Na základe kompozitných koeficientov možno konštatovať, že makroukazovatele ako celok aj indexy za hospodárenie domácností zaznamenali mierne zhoršenie v komparácii so stavom pred mesiacom, výraznejšie nepriaznivejšiu úroveň ako pred štvrťrokom a nepatrne nepriaznivejšiu hladinu ako pred rokom. Kompozitný indikátor investičných zámerov domácností indikoval zhoršenie pri porovnaní so stavom pred štvrťrokom a mierne zlepšenie pri komparácii so situáciou pred rokom, medzimesačne sa výsledky nedali porovnať pre štvrťročnú periodicitu sledovania väčšiny príslušných ukazovateľov," priblížil štatistický úrad.
      Podľa údajov Európskej komisie v rebríčku 27 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa Slovensko so zápornou hodnotou 17,0 (po sezónnom očistení) umiestnilo na 19. priečke. V júli 2015 bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 12,1 bodu vyššia ako v priemere za EÚ, kde dosiahla zápornú hodnotu 4,9.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.