Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Spôsob výpočtu registračného poplatku za motorové vozidlo sa nezmení

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Spôsob výpočtu registračného poplatku za motorové vozidlo sa nezmení. Do výpočtu sa mal zaviesť parameter ekologickej prevádzky vozidla.

Bratislava 28. septembra (TASR) –  Zároveň sa nezvýši odvod z výťažku niektorých internetových hazardných hier o 5 percentuálnych bodov (p. b.). Poslanci v stredu odmietli novelu zákona o správnych poplatkoch z dielne SaS.
      Zmena spôsobu výpočtu registračných poplatkov za motorové vozidlá sledovala zavedenie ekologického aspektu pri registrácii vozidiel. Mala priniesť zvýhodnenie novších vozidiel, ktoré majú nižší vplyv na životné prostredie.
      Podľa predkladateľov mala táto zmena umožniť, aby výška registračného poplatku motivovala ku kúpe ekologických vozidiel. Zároveň by občania zaplatili na registračných poplatkoch približne o 32 miliónov eur menej.
      Pre zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu je podľa predkladateľov priestor na zvýšenie sadzby odvodu z výťažku internetových hazardných hier, keďže tento segment v posledných rokoch výrazne rástol. Navrhovali zvýšenie sadzby bez zmeny štruktúry odvodov. Predpokladaný nárast príjmov pri zvýšení sadzby odvodu z 22 % na 27 % by bol približne 32 miliónov eur ročne.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.