Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Spolupráca Slovenska a Bosny môže napredovať v energetike či v strojárstve

Kategória: Spravodajstvo

Energetika, strojárstvo či spektrum možností pre malé a stredné podniky. To sú príležitosti, kde by sa podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka mohla rozvíjať ekonomická spolupráca Slovenska a Bosny a Hercegoviny.

Sarajevo 22. novembra (TASR) – Energetika, strojárstvo či spektrum možností pre malé a stredné podniky. To sú príležitosti, kde by sa podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka mohla rozvíjať ekonomická spolupráca Slovenska a Bosny a Hercegoviny.
      "Bosna má obrovské predpoklady v energetike," uviedol Lajčák v Sarajeve. Čo sa týka strojárstva, priestor vidí napríklad v subdodávkach pre slovenský automobilový priemysel. Minister sa momentálne nachádza na dvojdňovej oficiálnej návšteve Bosny a Hercegoviny. Na ceste ho po prvý raz sprevádza aj delegácia 19 slovenských podnikateľov. "Bol som príjemne prekvapený veľkým záujmom našich firiem," dodal.
      Podnikatelia majú okrem iného na programe dve ekonomické fóra – jedno v Sarajeve a druhé v Banja Luke. "Verím, že sa nám podarí to príslovečné - premeniť kontakty na kontrakty," opísal Lajčák. Priblížil, že Slovensko má trochu paradoxne s Bosnou a Hercegovinou negatívnu obchodnú bilanciu. Teda, že z krajiny viac tovaru dováža, než do nej vyváža. Napriek tomu, že Slovensko má s väčšinou krajín sveta pozitívnu obchodnú bilanciu.
      Minister sa dnes aj s delegáciou presúva zo Sarajeva do Banja Luky, kde sa okrem účasti na ekonomickom fóre stretne aj s predstaviteľmi entity Republika srbská, prezidentom Miloradom Dodikom a predsedníčkou vlády Željkou Cvijanovičovou. Tiež bude rokovať s predstaviteľmi ďalších politických strán krajiny. Do vlasti by sa mal vrátiť v popoludňajších hodinách.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.