Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SP pri splátkovom kalendári odpúšťa dlžníkom 10-percentný úrok

Kategória: Spravodajstvo

Počas mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom dlžníkovi, ktorému Sociálna poisťovňa (SP) schválila splátkový kalendár, odpúšťa úrok.

Bratislava 9. apríla (TASR) -  Ten predstavuje 10 % z dlžnej sumy a dlžník ho platí priebežne mesačne spolu s istinou. Okrem toho SP informovala zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) o možnosti odkladu poistného.
     Pred krízovou situáciou platilo, že ak SP dlžníkovi povolila splátkový kalendár, jeho súčasťou boli mesačné splátky dlhu, a tiež mesačné splátky s 10 % úrokom. V prílohe rozhodnutia o povolení splátkového kalendára má každý dlžník presne uvedenú výšku istiny a úroku. "Odteraz teda dlžník je povinný zaplatiť len mesačnú splátku dlžnej sumy a úroková sadzba sa počas krízovej situácie zo strany SP nebude uplatňovať," priblížil hovorca SP Peter Višváder. Ak počas apríla príde so splátkou aj splátka úroku, túto sumu poisťovňa zúčtuje v prospech splátky.
     Okrem toho SP informuje zamestnávateľov a SZČO o pripravovanom odklade platenia poistného za mesiac marec aj priamo, prostredníctvom SMS správy a e-mailu. Doteraz rozoslala okolo 500.000 mailov a sms správ všetkým subjektom, ktoré majú v SP nahlásené aktuálne kontakty. "Žiadosti sa začnú prijímať prostredníctvom elektronického formulára hneď, ako budú známe všetky podrobnosti. Tie vyplynú z vládneho nariadenia," priblížil Višváder.
     Základnou podmienkou odkladu poistného je pokles čistého obratu alebo príjmu z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. O termíne začiatku prijímania týchto žiadosti bude Sociálna poisťovňa informovať.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.