Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

SP nemôže bez kompletnej žiadosti rozhodnúť o dávke v nezamestnanosti

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje ľudí, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti, aby jej doručovali kompletné žiadosti.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Za žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa považuje oznámenie úradu práce o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti sa súčasne predkladá vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. "Z uvedeného dôvodu je potrebné príslušnej pobočke SP zasielať vyplnené tlačivo žiadosti spolu s oznámením o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. SP v tejto súvislosti upozorňuje, že bez kompletnej žiadosti, teda oznámenia o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie a Žiadosti o dávku v nezamestnanosti, nie je možné o nároku na dávku rozhodnúť a vyplatiť ju," priblížil hovorca SP Peter Višváder.
      SP okrem toho upozorňuje aj práceneschopných (PN) pre karanténu. "Ak ošetrujúci lekár vystaví takzvanú pandemickú PN-ku, na základe ktorej je daný poistenec v karanténe pre zabránenie šírenia nového koronavírusu a má byť izolovaný v domácom prostredí, vychádzky nemá povolené," doplnil Višváder. Ak by osobe, ktorá je uznaná dočasne práceneschopnou z dôvodu karantény, boli počas izolácie v domácom prostredí vychádzky povolené, odporovalo by to podľa SP zmyslu nariadenej izolácie.
      Pri bežnej práceneschopnosti určuje ošetrujúci lekár poistencovi čas možných vychádzok najčastejšie v rozsahu štyroch hodín denne, napríklad od 10. hodiny do 12. hodiny a od 14. hodiny do 16. hodiny, vždy to závisí od konkrétnej diagnózy pacienta. Čas vychádzok ošetrujúci lekár zaznamená, ak ich povolil, na tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii poistenca.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.