Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálny výbor odobril novelu zákona o prídavku na dieťa

Kategória: Spravodajstvo

Členovia výboru za Smer-SD nepodporili pozmeňujúci návrh poslanca Júliusa Brocku (KDH), ktorým chcel vypustiť z vládnej novely povinnosť pre rodičov oznamovať úradom práce a sociálnych vecí, akým spôsobom bude zabezpečená starostlivosť o ich dieťa vo veku od troch rokov do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky.

BRATISLAVA 21. novembra (SITA) - Parlamentný výbor pre sociálne vecí odporučil plénu Národnej rady SR schváliť návrh novely zákona o prídavku na dieťa. Členovia výboru za stranu Smer-SD nepodporili pozmeňujúci návrh poslanca Júliusa Brocku (KDH), ktorým chcel vypustiť z vládnej novely povinnosť pre rodičov oznamovať úradom práce a sociálnych vecí, akým spôsobom bude zabezpečená starostlivosť o ich dieťa vo veku od troch rokov do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky.

Poslanec za KDH takýto návrh považuje za absolútne neodôvodnený a zbytočný. "Je to neodôvodnené zasahovanie do práv rodičov," povedal. Predseda sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer-SD) označil Brockov pozmeňujúci návrh za slabý. "Očakával som od vás, že predložíte riešenie," povedal. Štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian navrhovanú novú povinnosť pre rodičov odôvodnil ako prevenciu voči prípadom, že zomrie trojročné dieťa a nikto o tom nevie. 

Rodičia, ktorých deti páchajú priestupky, by mohli prísť o detské prídavky. Rezort práce navrhuje v novele zákona o prídavku na dieťa určiť osobitného príjemcu prídavku a príplatku k prídavku na dieťa, zvyčajne obec, pri nedbaní o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, uložení výchovného opatrenia a spáchaní priestupku dieťaťom. Pri opakovanom páchaní priestupku navrhuje rezort práce prídavok a príplatok k prídavku odňať. 

Na prídavok na dieťa majú mať nárok aj tí rodičia, ktorých nezaopatrené dieťa študuje na vysokej škole a jeho štúdium presiahlo štandardnú dĺžku štúdia určenú pre daný študijný program najviac o dva akademické roky.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.