Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálni partneri sa nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2016

Kategória: Spravodajstvo

Sociálni partneri sa dnes nedohodli na výške minimálnej mzdy v budúcom roku.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Sociálni partneri sa dnes nedohodli na výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR navrhli mzdu nezvyšovať a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR navrhla jej výšku na 410 eur. Informoval o tom po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) minister práce Ján Richter (Smer-SD). 
      "Podľa zákona je teraz na rade vláda. Dohodli sme sa tak, že ak bude rokovanie HSR v septembri, predložím návrh, ale to už bude návrh vlády a ten potom pôjde a bude schválený vo vláde SR," uviedol Richter.
      RÚZ nie je spokojná s tým, že sa minimálna mzda stáva súčasťou sociálnych balíčkov vlády. "Otvorene som hovoril aj o tom, že sa nám zamestnávateľom nepáči, že sa minimálna mzda stáva súčasťou sociálnych balíčkov a diskutuje sa o jej výške ešte predtým, než sa sociálni partneri zídu a o nej rokujú. Toto nám prekáža a myslíme si, že to je aj veľkou prekážkou na vedenie dialógu medzi zamestnávateľmi a odbormi," konštatoval viceprezident RÚZ Ľuboš Sirota.
      Odborári zase trvali na tom, aby minimálna mzda vzrástla zo súčasných 380 eur na 410 eur. "Pre nás odborárov je každé jedno zvýšenie minimálnej mzdy vítané. Chceme takú, aby čiastočne zabezpečovala dôstojný život ľuďom, preto 410 eur nie je až tak vysoká mzda, ktorá by mohla spôsobiť, že dôjde k prepúšťaniu a zvyšovaniu nezamestnanosti," doplnil prezident KOZ SR Jozef Kollár.
      Minister práce konštatoval, že po pravidelnom zvyšovaní minimálnej mzdy sa dosiahol pokles evidovaných nezamestnaných a vznikli nové pracovné miesta. "Minimálna mzda je veľmi motivačný faktor pre ľudí, aby pracovali. Slovensko má priaznivé podnikateľské prostredie a je nevyhnutné vzhľadom na rast produktivity práce, aby rástla minimálna mzda. Návrh ministerstva práce nemá nič spoločné s nejakou politikou. Každá jedna politická strana a zvlášť sociálno- demokratická má a musí mať názor na zvyšovanie minimálnej mzdy," tvrdí Richter.
      Napriek tomu, že by mala minimálna mzda vzrásť, nemali by nastať zmeny pri odvodovej odpočítateľnej položke (OOP) na zdravotné odvody.  "V súvislosti so zvyšovaním minimálnej mzdy nedochádza k zmenám a odvodová odpočítateľná položka sa bude uplatňovať tak ako v súčasnosti," priblížila hovorkyňa Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová. Od začiatku tohto roka si môžu na Slovensku uplatniť odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) a znížiť tak základ pre platenie poistného na zdravotné poistenie zamestnanci, ktorých hrubý príjem nepresiahol mesačne 569,99 eura. Odpočítateľná položka je najviac 380 eur mesačne a s rastom príjmu klesá.
      Prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský však uviedol, že zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí, že odvodové zvýhodnenie pri zdravotných odvodoch sa bude týkať menšej skupiny ľudí. "Tá hranica odvodov sa trošku zmenší tým, že posúvame spodnú hranicu, ale horná hranica je ešte stále vyššia, takže nejaké odvodové zvýhodnenie bude, ale menšej skupiny sa bude týkať ako teraz. To, čo je z minulého roku, to zostáva. Zvýhodnené odvody sa budú týkať menšej skupiny," konštatoval Malatinský.
      Taktiež upozornil, že zvyšovanie minimálnej mzdy sa vo veľkej miere týka najmä sektora služieb, poľnohospodárstva. "Kedysi sa rozpustil zväz textilného a odevného priemyslu, lebo nevedel držať trend s minimálnou mzdou. Tento trend neustále pokračuje a tieto zväzy majú obavu o zvyšovanie minimálnych miezd a musím povedať, že je to problém aj v zdravotníctve, ktoré trpí to, že musí dostať z rozpočtov, či už z miest, alebo zo štátneho rozpočtu, zdroje na to, aby vykrylo minimálne mzdy, a tie nie sú vždy k dispozícii," dodal Malatinský.
      Minister hospodárstva Vazil Hudák (Smer-SD) zdôraznil, že je dôležité, aby dynamika rastu minimálnej mzdy bola zosúladená s dynamikou produktivity práce a celkového rastu hospodárstva. "Na jednej strane vnímame potreby ľudí na Slovensku, aby sa zvyšovala životná úroveň, čo je premietnuté aj do otázky minimálnej mzdy. Na druhej strane chceme mať konkurencieschopný priemysel a hospodárstvo na Slovensku, takže obe stránky majú svoje rácio," priblížil Hudák.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.