Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálna poisťovňa získala vyše 1,05 milióna eur z nedoplatkov živnostníkov

Kategória: Spravodajstvo

Projekt pripomínania aktuálnych nedoplatkov samostatne zárobkovo činným osobám (živnostníkom a ostatným SZČO), ktorý Sociálna poisťovňa začala testovať v apríli 2014 do konca minulého roka, po doručení sms a e-mailových správ priniesol vyše 1,05 milióna eur.

Bratislava 8. januára (TASR) - Projekt pripomínania aktuálnych nedoplatkov samostatne zárobkovo činným osobám (živnostníkom a ostatným SZČO), ktorý Sociálna poisťovňa začala testovať v apríli 2014 do konca minulého roka, po doručení sms a e-mailových správ priniesol vyše 1,05 milióna eur. O túto sumu sa znížili pohľadávky Sociálnej poisťovne (SP).
      Projekt informovania o neuhradenom aktuálnom poistnom SP zaviedla do skúšobnej prevádzky v apríli 2014 na vzorke odvádzateľov poistného v pôsobnosti pobočky SP v Bratislave. Od júna 2014 poisťovňa pripomínala aktuálne nedoplatky už nielen živnostníkom registrovaným v Bratislave, ale aj v regiónoch Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc.
      Služba zasielania sms a e-mailových správ o aktuálnych nedoplatkoch je ústretovým krokom SP, ktorý môže živnostníka ochrániť pred narastaním penále a pokutami za neplnenie si zákonných povinností. Ak SZČO dostane oznam o vzniknutom dlhu, poisťovňa odporúča, aby ho čo najskôr uhradila alebo komunikovala s pobočkou Sociálnej poisťovne o vzniknutej situácii a jej vyriešení. Preto by bolo dobré, aby si každá SZČO aktualizovala svoje kontakty v pobočke Sociálnej poisťovne a mohla byť informovaná o prípadných nedoplatkoch.
      V tomto roku bude SP informovať SZČO na celom Slovensku o meškajúcom poistnom za január už vo februári 2014. Projekt sa teda rozširuje na všetkých slovenských živnostníkov a SZČO.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.