Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálna poisťovňa uzatvára dohody s obcami o elektronickej evidencii

Kategória: Spravodajstvo

Od 1. januára 2015 bola zrušená prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) súvisiaca so vznikom a zánikom jej povinného nemocenského a dôchodkového poistenia.

Bratislava 14. júla (TASR) - Od 1. januára 2015 bola zrušená prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) súvisiaca so vznikom a zánikom jej povinného nemocenského a dôchodkového poistenia. Súčasne zákon zaviedol povinnosť pre Sociálnu poisťovňu (SP) oznámiť SZČO vznik povinného poistenia, vymeriavací základ na platenie poistného, výšku poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a ďalšie údaje týkajúce sa úhrady poistného a príspevkov na starobné dôchodkové poistenie. 
      Skutočnosti rozhodujúce na posúdenie vzniku povinného poistenia SZČO získava Sociálna poisťovňa z údajov poskytnutých Finančným riaditeľstvom SR a z údajov poskytnutých orgánmi, ktoré vydávajú povolenie na výkon zárobkovej činnosti. Tieto orgány sú povinné oznámiť poisťovni vydanie takéhoto povolenia a jeho zrušenie do 15 dní. 
      Zápisy samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR) do evidencie na základe ich ohlásenia vykonávajú mestá, mestské časti a obce. Tieto vydávajú aj osvedčenia o zápise do evidencie. V tejto súvislosti pobočky Sociálnej poisťovne uzatvárajú v týchto dňoch Dohody o poskytovaní údajov pre register poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia Sociálnej poisťovne z evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR) s obcami, ktoré sa rozhodli poskytovať údaje z evidencie SHR elektronicky.
      TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.