Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálna poisťovňa robí všetko pre rýchlu výplatu marcových dávok

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa (SP) tvrdí, že robí všetko pre rýchlu výplatu marcových dávok.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Zároveň sa ohradzuje voči viacerým medializovaným informáciám, že mešká s výplatou marcových nemocenských dávok, najmä dávok pri ošetrovaní člena rodiny (OČR) a nemocenského, teda PN-iek.
      "Takéto správy môžu vyvolať vo verejnosti dojem, že SP si neplní svoje zákonom dané povinnosti. Voči takýmto účelovo skresleným informáciám sa poisťovňa dôrazne ohradzuje, pretože s výplatami dávok za mesiac marec nemešká. Zo zákona má 60-dňovú lehotu na výplatu každej dávky," priblížil v stanovisku pre médiá hovorca SP Peter Višváder. Ak pandemické dávky začali platiť od 12. marca, z uvedeného vyplýva, že SP má termín na ich výplatu do 12. mája.
      Do štvrtka vyplatila SP z celkovo prijatých asi 320.000 žiadostí (pandemických aj nepandemických) až 300.000 dávok, čo je takmer 94 %. V priemernom mesiaci sa pritom vyplatí asi 190.000 dávok. Sociálna poisťovňa tak vyplatila za apríl o 110.000 dávok viac ako v bežných mesiacoch. "Okrem dvoch hlavných termínov (15. a 27. deň v mesiaci) vyplácajú dávky jednotlivé pobočky častejšie, aj v týchto dňoch v mimoriadnych výplatných termínoch," priblížil Višváder.
      Ak sa vyskytnú prípady, kedy dávka ešte nebola vyplatená, Sociálna poisťovňa prosí poistencov o porozumenie a ubezpečuje všetkých, že výplata bude zrealizovaná v najbližších dňoch. "SP má dostatok finančných prostriedkov na pokrytie ich žiadostí a ich oprávnené nároky budú uspokojené aj spätne v plnej výške," povedal Višváder.
      Zároveň upozorňuje na to, že v dôsledku nového koronavírusu je vyťaženosť zamestnancov vysoká. "Tak ako v iných inštitúciách, situácia v tomto období je zložitá aj v SP. Asi 25 % jej pracovníkov je na dočasnej PN alebo s deťmi na OČR. Napriek tomu sa pracovníci poisťovne, ktorí si uvedomujú zložitú finančnú situáciu poistencov, snažia vyplatiť tieto dávky čo najskôr, ešte pred uvedeným termínom. V nadčasoch pracujú aj cez víkendy, takisto pracovali cez Veľkú noc," upozornil Višváder.
      Súčasne však SP upozorňuje na to, že má asi 20.000 žiadostí, pri ktorých neboli žiadosti, resp. formuláre vyplnené správne a treba ich došetriť. "Takisto je veľa žiadostí, ku ktorým žiadatelia neposlali čestné vyhlásenie, ktoré je zákonnou podmienkou pre výplatu a bez neho nie je možné dávku vyplatiť. Takéto prípady musia pracovníci Sociálnej poisťovne jednotlivo, manuálne, došetrovať v osobnom kontakte so žiadateľom," dodal Višváder.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.