Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálna poisťovňa pripravila pre SZČO nové kalkulačky na výpočet poistného

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa pripravila za obdobie od 1. januára 2016 v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu nové informatívne kalkulačky na výpočet poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Sociálna poisťovňa pripravila za obdobie od 1. januára 2016 v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu nové informatívne kalkulačky na výpočet poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby.
      Nové kalkulačky sú prístupné cez webovú stránku Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti Poistné a všetkým záujemcom poslúžia pre informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. januára 2016.
      SZČO si v kalkulačke po zadaní príjmu z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti, čiastkového základu dane, zaplateného poistného môže vypočítať vymeriavací základ a následne aj jednotlivé sumy poistného – poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. V súčte sa SZČO dozvie, koľko je celkové poistné, ktoré je povinná odvádzať Sociálnej poisťovni.
      Dobrovoľne poistená osoba si v kalkulačke na výpočet poistného najprv určí, aký je typ dobrovoľne poistenej osoby (pomôcku s popisom nájde pri kalkulačke), zadá svoj vymeriavací základ a kalkulačka jej informatívne vypočíta jednotlivé druhy poistného a ich súčet. Takto sa informatívne dozvie, koľko je povinná celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.