Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Sociálna poisťovňa bude SZČO informovať o výške odvodov

Kategória: Spravodajstvo

Od 1. januára 2015 bude Sociálna poisťovňa (SP) informovať živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) o tom, či im na základe výšky príjmov z podnikania za predchádzajúce obdobie vzniklo povinné sociálne poistenie a v akej výške ho majú platiť.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Od 1. januára 2015 bude Sociálna poisťovňa (SP) informovať živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) o tom, či im na základe výšky príjmov z podnikania za predchádzajúce obdobie vzniklo povinné sociálne poistenie a v akej výške ho majú platiť.
      Rozdiel oproti doterajšiemu stavu spočíva v tom, že do konca tohto roka si musia splniť prihlasovaciu povinnosť sami. Znamená to, že sami musia posúdiť, či im poistenie vzniklo, prihlásiť sa do Sociálnej poisťovne, vypočítať si výšku poistných odvodov a tieto včas a v plnej výške zaplatiť. Od januára 2015 im táto povinnosť odpadá a uvedené veci bude za nich riešiť poisťovňa. 
      Na to, aby to tak mohlo byť, potrebuje poisťovňa údaje od všetkých orgánov a inštitúcií, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO. Ide napríklad o niektoré ministerstvá, profesijné komory a podobne. A tu nastáva problém. Približne 80 % SZČO sú živnostníci, ktorých registruje živnostenský úrad spadajúci pod ministerstvo vnútra, takže údaje potrebné pre poisťovňu sú k dispozícii. Avšak 20 % SZČO tvoria osoby s iným typom oprávnenia, ktoré registrujú iné subjekty a tie nespolupracujú, ako by mali, hoci poskytovanie údajov pre Sociálnu poisťovňu im ukladá zákon. 
      Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder uviedol: "Nie všetky z uvedených orgánov a inštitúcií nám však doteraz tieto údaje poskytli, respektíve sú schopné poskytnúť v potrebnej štruktúre. Ak tak urýchlene neurobia, povedie to k problémom, ktoré budú mať negatívny dopad na samotné SZČO. Ide o to, že keď Sociálna poisťovňa nebude mať údaje od nich a v budúcnosti im neoznámi vznik ich poistenia a to povedie k tomu, že SZČO nebude odvádzať poistné, tak pri následnej kontrole a zistení, že neodvádza poistné, bude za to sankcionovaná."
      Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje uvedené skupiny SZČO, že ak im v období od nového roka vznikne nové oprávnenie a poisťovňa ich nekontaktovala, majú sa za účelom preverenia vzniku poistenia obrátiť na príslušnú pobočku a oznámiť jej skutočnosti potrebné pre posúdenie vzniku poistenia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.