Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovensko si polepšilo v hodnotení podnikateľských rizík

Kategória: Spravodajstvo

Úroveň podnikateľských rizík v krajinách strednej a východnej Európy sa zlepšuje. 

Bratislava 22. októbra (TASR) - Príkladom je aj Slovensko, kde nadnárodná spoločnosť Coface zlepšila hodnotenie rizika krajiny na A2 (nízke riziko). 
      "Slovensko významne znížilo mieru insolvencií spoločností, medziročne o 27 %, čo je najviac v regióne, a sú tu aj významné investície v automobilovom priemysle," konštatuje v najnovšej analýze spoločnosť Coface, ktorá každý štvrťrok porovnáva vývoj rizík krajín aj jednotlivých sektorov hospodárstva v 160 štátoch sveta. Z regiónu si polepšili hodnotenie rizikovosti firiem z hľadiska splácania pohľadávok a manažovania ich rizika aj Chorvátsko, a to na A4 (akceptovateľné riziko). Krajina už nie je v procese nadmerného deficitu v EÚ a čerpá z dynamickej spotreby domácností. 
      "Zhoršenie politického aj sektorového rizika zasiahlo rozvíjajúce sa krajiny. Argentína a Turecko, dve krajiny, ktoré doplácajú na silnú vonkajšiu nerovnováhu a závislosť na externom financovaní, prežívajú prehĺbenie menovej krízy. V súvislosti so sprísnením úverových podmienok spoločnosť znižuje rating šiestich podnikateľských sektorov v Argentíne, ktoré doplácajú na významný pokles ekonomickej aktivity (s prognózou o 2,4 % v roku 2018). Pre firmy zo sektorov automobilového priemyslu, dopravy, papierenského a chemického priemyslu platí "vysoké riziko" schopnosti splácať svoje pohľadávky. 
      Ostatné významné rozvíjajúce sa ekonomiky - Južná Afrika, Brazília, India a Indonézia - sa javia ako obzvlášť náchylné na riziká spojené s odlivom kapitálu. Táto ich zraniteľnosť vyplýva z podobných faktorov ako v Argentíne a Turecku: rozvinuté kapitálové trhy, deficity bežného účtu a politické prostredie, ktoré pravdepodobne zvýšia opatrnosť na trhoch, najmä pre plánované voľby koncom tohto roka, respektíve v roku 2019. Napriek tomu v dôsledku nižšej dolarizácie a celkovo vysokej úrovne devízových rezerv v týchto ekonomikách sa riziko nákazy zmierňuje.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.