Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovensko sa dnes lúči s významným predstaviteľom financií

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko sa dnes lúči s významnou osobnosťou. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha bol totiž Michal Kováč nielen prvým prezidentom samostatného Slovenska, ale aj významným predstaviteľom financií a bankovníctva.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovensko sa dnes lúči s významnou osobnosťou. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha bol totiž Michal Kováč nielen prvým prezidentom samostatného Slovenska, ale aj významným predstaviteľom financií a bankovníctva. 
      "Iba normalizačný proces od roku 1970 zabránil Michalovi Kováčovi využiť bohaté skúsenosti, ktoré nadobudol ako námestník riaditeľa londýnskej pobočky Živnobanky a úspešne zavŕšiť nomináciu do funkcie guvernéra Federálnej emisnej banky, ktorá mala byť v rámci reformného procesu zriadená," uviedol v stanovisku pre médiá Makúch s tým, že Kováč sa však naďalej venoval problémom menovej politiky a bankovníctvu a svoje poznatky a skúsenosti využíval v oblasti výskumu. "Významnou mierou tiež prispel k úspešnému rozvoju NBS," podotkol Makúch.
      Michal Kováč pôsobil v bankovníctve od roku 1955, kedy nastúpil do služieb Oblastného ústavu Štátnej banky československej. V rokoch l963 a 1964 pôsobil ako učiteľ pre bankové kurzy v bankovej škole kubánskej štátnej banky. Po návrate do Československa 5. februára 1965 bol vymenovaný za námestníka hlavného riaditeľa oblastného ústavu pre Slovensko Štátnej banky československej. V rokoch l967  až 1969 pracoval ako námestník riaditeľa pobočky Živnostenskej banky v Londýne.
      V druhej polovici 60. rokov došlo v Československej republike k postupnému uvoľneniu politickej a spoločenskej atmosféry. V oblasti bankovníctva sa začali prípravy pre vznik Federálnej emisnej banky a dvoch národných emisných bánk, a to do Českej národnej banky a Slovenskej národnej banky. Michal Kováč bol navrhnutý do funkcie guvernéra Federálnej emisnej banky.
      V apríli 1970 bol Michal Kováč zbavený funkcie námestníka hlavného riaditeľa Oblastného ústavu Štátnej banky československej pre Slovensko. Bol preložený do odboru pre integrácie Oblastného ústavu ŠBČS pre Slovensko a od 15. januára 1971 pracoval ako radový zamestnanec Štátnej banky československej, pobočka Bratislava-mesto. Ako uviedla NBS, mladým pracovníkom pobočky ochotne pomáhal cennými radami a odbornými konzultáciami v ich profesijnom raste. Od roku 1978 až do decembra 1989 pracoval popri zamestnaní ako vedecko-výskumný pracovník vo Výskumnom ústave finančnej a úverovej sústavy, neskôr v Ústrednom ústave národohospodárskeho výskumu, Výskumnom ústave sociálneho rozvoja a práce a iných. Venoval sa problémom menovej politiky a bankovej činnosti. Po politicko-spoločenských zmenách v roku 1989 sa stal ministrom financií Slovenskej republiky a v roku 1993 prvým prezidentom Slovenskej republiky.
      Napriek odchodu do vysokých vládnych funkcií Michal Kováč nikdy neprerušil kontakty s centrálnou bankou, či už ako minister financií, alebo ako prezident Slovenskej republiky. Národnú banku Slovenska viackrát navštívil a ako človek, ktorý väčšinu života pôsobil v bankovníctve, sa živo zaujímal o jej činnosť a svojimi skúsenosťami a radami prispel k jej úspešnému rozvoju.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.