Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovensko by si malo zachovať daňovú suverenitu, tvrdí SDKÚ-DS

Kategória: Spravodajstvo

Podľa predsedu strany Pavla Freša sa začínajú objavovať hlasy podporujúce harmonizáciu priamych daní na európskej úrovni.

BRATISLAVA 15. októbra (SITA) - Slovensko by malo v otázke priamych daní zostať suverénne. Navrhujú to poslanci opozičnej strany SDKÚ-DS. Podľa ich slov tým reagujú na hlasy z Bruselu, ktoré hovoria o možnej centralizácií daňovej politiky na európskej úrovni. "Na európskej úrovni sa vytvára vysoký tlak na to, aby sa daňová politika harmonizovala so západnými krajinami. Slovensko tým môže stratiť svoju konkurencieschopnosť," uviedol na utorkovom tlačovom brífingu predseda strany Pavol Frešo.

SDKÚ-DS preto navrhuje, aby Národná rada SR prijala takzvanú Deklaráciu o daňovej suverenite. "Ak Slovensko príjme takúto deklaráciu, tak vyšle jasný signál o tom, že o priamych daniach chce rozhodovať samo," povedal Frešo s tým, že daňová politika je v období krízy pre podnikateľský sektor mimoriadne dôležitá. Predseda SDKÚ-DS preto vyzval vládny Smer, aby deklaráciu podporil.

Návrhy na harmonizáciu daní na európskej úrovni sa podľa Freša objavili už v rokoch 2007 a 2008. V priebehu krízy tieto návrhy ustúpili a v súčasnosti sa vraj začínajú opätovne objavovať. "Odmietame snahy o harmonizáciu a spoločné sadzby dane. Sme za súťaž, ktorá je motorom rastu," uzavrel Frešo.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.