Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenskí experti by mohli Kazachstanu pomôcť v boji s daňovými únikmi

Kategória: Spravodajstvo

Slovenskí experti by mohli Kazachstanu poskytnúť medzinárodnú výpomoc v oblasti boja s daňovými únikmi či pri tvorbe rozpočtu.

Astana 15. novembra (TASR) -  Túto ponuku predostrel vo štvrtok kazašskej vláde slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý je s premiérom Petrom Pellegrinim a ministrom hospodárstva Petrom Žigom (všetci Smer-SD) na oficiálnej návšteve krajiny.
      Slovensko by mohlo v rámci medzinárodnej pomoci do Kazachstanu vyslať medzinárodných expertov na rozpočet, boj s daňovými únikmi, verejné financie a ich reformu, ak bude mať o to krajina záujem. Obaja ministri financií by mali o tejto možnosti rokovať na bilaterálnej úrovni.
      "Na rokovaniach s našimi partnermi sme urobili ponuku, ktorá sa týka vyslania expertov z rezortu financií, ale aj ďalších rezortov, ktoré môžu radiť v oblasti verejných financií. Máme v tejto oblasti skúsenosti. Sme v Čiernej Hore a Moldavsku, ponúkame takéto služby Srbsku či Kube," vysvetlil Kažimír.
      Slovensko má podľa neho v týchto oblastiach bohaté skúsenosti. "Máme projekt Hodnota za peniaze, ktorý je unikátny aj z pohľadu Európy, máme skúsenosti v boji s daňovými únikmi, transferovým oceňovaním, v oblasti rozpočtovania a prognózovania," konštatoval Kažimír s tým, že pre slovenských expertov by to bola výzva a mohli by tak 'exportovať' najlepšie vedomosti a skúsenosti zo Slovenska.
      Cieľom vlády je posilniť aj podporu slovenských podnikateľov v Kazachstane prostredníctvom medzivládnej komisie. "S Kazachstanom existuje zmluvná základňa a je zriadená aj medzivládna komisia, ktorá mala svoju prestávku, ale minulý rok sme ju opäť naštartovali a zasadla tohto roku v apríli. Podnikatelia majú platformu, cez ktorú sa aj s vládnym krytím majú možnosť stretávať so svojimi kazašskými kolegami," dodal Žiga, podľa ktorého by obchodná výmena medzi obidvoma krajinami mohla rásť.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.