Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenské investície na Ukrajine dosiahli 81 mil. USD

Kategória: Spravodajstvo

Najviac slovenských investícií v ukrajinskej ekonomike k začiatku apríla, a to 31 %, smerovalo do priemyslu. Podľa ekonomickej diplomatky Oksany Kicun z Veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku, k uvedenému termínu pôsobilo na Ukrajine 247 firiem so slovenským kapitálom, z toho 127 spoločných podnikov.

BRATISLAVA 6. júna (SITA) - Firmy so slovenským kapitálom investovali na Ukrajine k začiatku apríla tohto roka viac ako 81 mil. USD. Z celkového objemu zahraničných investícií u nášho východného a najväčšieho suseda je to však len 0,1 %. Najviac slovenských investícií v ukrajinskej ekonomike, a to 31 %, smerovalo do priemyslu. Informovala o tom Oksana Kicun z Veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku počas štvrtkového slovensko-ukrajinského biznisfóra v Bratislave, ktoré organizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. Na Ukrajine pôsobilo k uvedenému termínu 247 firiem so slovenským kapitálom, z toho 127 spoločných podnikov.

"Zahraničné investície na Ukrajine nepodliehajú znárodneniu a v prípade zastavenia činnosti investora sa mu investície vrátia," povedala Kicun. Ukrajina podľa ekonomickej diplomatky očakáva, že asociačnú dohodu a dohodu o zóne voľného obchodu s Európskou úniou (EÚ) podpíšu v novembri tohto roka na vrcholnom stretnutí Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Slovensko a Ukrajinu znepokojuje pokles objemu vzájomného obchodu za posledné dva roky. Podľa údajov Štatistického úradu SR vlani dosiahol obchodný obrat oboch krajín 1,035 mld. eur, čo oproti roku 2011 bolo menej o 4,1 %, resp. o 44,4 mil. eur. Vývoz zo SR na Ukrajinu v minulom roku dosiahol 442,12 mil. eur a medziročne bol nižší o 27,3 %, alebo o 165,68 mil. eur. Náš dovoz z Ukrajiny predstavoval 593,33 mil. eur, čo znamenalo, naopak, rast o 25,7 %, teda o 121,33 mil. eur. Pasívna bilancia SR s Ukrajinou vlani tvorila 151,2 mil. eur, čím sa prehĺbila o 11,3 %, resp. o 15,4 mil. eur.

Prvá tajomníčka Veľvyslanectva SR na Ukrajine Soňa Krajčová si myslí, že slovenskí podnikatelia nevyužívajú veľký potenciál Ukrajiny pre obchod a investície ešte viac preto, lebo zatiaľ nepoznajú možnosti. "Práve preto organizujeme takéto biznis stretnutia, fóra a medzivládne komisie. Úroveň dvojstranných vzťahov na vládnej, ministerskej či podnikateľskej úrovni nasvedčuje tomu, že biznisu by nemalo nič brániť," povedala pre agentúru SITA ekonomická diplomatka. Za prínos označila nedávne otvorenie pravidelnej leteckej linky medzi Bratislavou a Kyjevom, ktorú od marca prevádzkuje ukrajinský prepravca Air Onix. "Naše veľvyslanectvo v Kyjeve pomáha podnikateľským subjektom, otvára im dvere, organizuje pracovné misie, výjazdy do jednotlivých regiónov. Uskutočňujeme prezentácie firiem, čiže ten, kto má záujem, si cestu určite nájde," tvrdí Krajčová.

Ak Ukrajina s EÚ uzavrie spomínanú dohodu o pridružení o voľnom obchode, podmienky pre vzájomný obchod by sa mali zlepšiť. Diplomatka predpokladá, že by z toho mohlo vyťažiť aj Slovensko. "V tomto roku sme mohli pozorovať oteplenie vzťahov Ruska a Ukrajiny aj EÚ a Ukrajiny. Je nádej, že dohoda bude podpísaná. Som optimistka, tým, že sa venujem obchodu, investíciám a cestovnému ruchu, vidím potenciál," dodala Krajčová. Privítala, že slovenské firmy začínajú spätne objavovať aj spoluprácu s Ukrajinou.

K zlepšeniu podmienok v obchode a hospodárskej spolupráci by podľa Krajčovej mali na Ukrajine prispieť reformy. Prekážkou je tam byrokratický systém a potrebné je aj zníženie miery korupcie. "Tým, že by bola podpísaná asociačná dohoda, v každom prípade sa ukrajinské zákonodarstvo bude musieť prispôsobiť európskym štandardom a zákonodarstvu a naši podnikatelia budú mať také podmienky, na aké sú zvyknutí v EÚ," uzavrela Krajčová.

(1 EUR = 1,3118 USD)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.