Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenské firmy sa v tomto roku zamerajú na existujúce aj nové trhy

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská ekonomika by mala tento rok rásť rýchlejšie ako vlani. Predpovedajú to finanční riaditelia oslovení spoločnosťou Deloitte v rámci šiesteho prieskumu medzi finančnými riaditeľmi v strednej Európe.

Bratislava 5. marca (TASR) - Slovenská ekonomika by mala tento rok rásť rýchlejšie ako vlani. Predpovedajú to finanční riaditelia oslovení spoločnosťou Deloitte v rámci šiesteho prieskumu medzi finančnými riaditeľmi v strednej Európe. Medziročný nárast hrubého domáceho produktu o 1,5 % až 3 % predpovedá takmer 70 % z nich.
      Finanční riaditelia vnímajú celkom optimisticky aj situáciu v oblasti zamestnanosti. Takmer polovica respondentov očakáva v tomto roku pokles nezamestnanosti. Vlani boli očakávania oveľa negatívnejšie. Tretina opýtaných neočakáva zmenu v nezamestnanosti a mierny nárast predpokladá 22 % opýtaných, kým v roku 2014 to bolo až 39 %.
      "Pozitívne sú aj finančné vyhliadky samotných spoločností. Až 47 % oslovených finančných riaditeľov je na najbližších šesť mesiacov optimistických, negatívne sa vyjadrila len štvrtina z nich," uviedol Peter Horovčák, riaditeľ na oddelení consultingu spoločnosti Deloitte na Slovensku. Mnohí finanční riaditelia pritom podľa neho volia opatrný a rozumný prístup pre turbulentný vývoj v mnohých ekonomických, geopolitických a politických otázkach.
      Slovenské firmy sa chcú v najbližších 12 mesiacoch zamerať najmä na zvyšovanie tržieb na existujúcich trhoch. "Až 61 % finančných riaditeľov priradilo najvyššiu alebo druhú najvyššiu prioritu práve tejto oblasti. Na druhom mieste je znižovanie priamych nákladov a tretia priečka patrí zvyšovaniu tržieb na nových trhoch," skonštatoval Horovčák. "Aj keď naši finanční riaditelia výrazne uprednostňujú rast tržieb, iba 21 % z nich sa chce zamerať na nové investície. Z dlhodobého hľadiska by však práve tie mali slúžiť ako hlavná hnacia sila pre rast tržieb," dodal.
      V oblasti podnikových transakcií 48 % finančných riaditeľov očakáva mierne zvýšenie alebo nezmenený počet fúzií a akvizícií na trhu v porovnaní s minulým rokom. V roku 2015 bude pre spoločnosti kľúčový rast tržieb, a to na existujúcich i nových trhoch. Viac ako 50 % finančných riaditeľov je optimistickejších, pokiaľ ide o schopnosť splácať dlhy spoločnosti. Už tradične sa pritom spoliehajú najmä na bankové úvery ako zdroj financovania. Polovica respondentov očakáva aj tento rok nedostatok talentovaných a kvalifikovaných pracovných síl na trhu, hlavne na seniorských pozíciách.
      Prieskum spoločnosti Deloitte sa uskutočnil medzi finančnými riaditeľmi zo 14 krajín strednej Európy – Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Chorvátska, Kosova, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Slovinska a Srbska. Na prieskume sa zúčastnilo 560 respondentov z rôznych priemyselných oblastí.
      TASR informovala Henrieta Kiššová zo spoločnosti Deloitte.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.