Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenské firmy môžu vyhľadávať daňové raje aj pre ochranu pred mafiou

Kategória: Spravodajstvo

Protiprávne ukladanie nezdanených ziskov a prepieranie peňazí cez daňové raje je v rozpore s podnikateľskou etikou.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Protiprávne ukladanie nezdanených ziskov a prepieranie peňazí cez daňové raje je v rozpore s podnikateľskou etikou. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) ide o porušovanie zákona a žiadny poctivý podnikateľ by sa nemal k takýmto praktikám uchýliť. 
      Aliancia preto oceňuje diskusiu o dokumentoch panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, známych ako Panama Papers. "Ešte viac odsúdeniahodné je, ak takto postupujú politici, ktorí ukrývajú svoje nelegálne príjmy pred voličmi, aby si zabezpečili ich hlasy aj v budúcnosti," dodal výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Tieto financie navyše, podľa jeho slov zvyčajne pochádzajú z trestnej činnosti, najmä korupcie a klientelizmu, a teda sú ukradnuté občanom a daňovým poplatníkom.
      Sú však aj iné dôvody otvárania spoločností a ukladania financií v krajinách, ako sú Panama, Seychely alebo rôzne britské územia, myslí si Kremský. "Je to najmä anonymné vlastníctvo spoločností, dlhoročná stabilita a spoľahlivosť právneho systému a tiež nízke, prípadne nulové majetkové dane a extrémne nízka byrokracia v týchto krajinách," vymenoval.
      Najmä podnikatelia v stredo- a východoeurópskych krajinách sa však podľa neho často musia obávať vplyvu organizovaného zločinu, ktorý pátra po úspešných podnikateľoch a usiluje sa na nich priživovať vo forme výpalníctva, vyhrážania a ďalších kriminálnych činov. "Polícia často nedokáže podnikateľom poskytnúť dostatočnú ochranu, objavujú sa dokonca náznaky, že s organizovaným zločinom spolupracuje, alebo aspoň jeho aktivity trpí," opísal.
      Mnoho podnikateľov sa preto podľa jeho slov rozhodlo virtuálne preniesť svoje podnikanie do daňových rajov, aby zabránilo jeho vystopovaniu na Slovensku a následnému vydieraniu, útokom na svoju rodinu, zdravie a život. "Ich hádzanie do jedného vreca s daňovými podvodníkmi a schránkovými firmami tunelujúcimi štát, ktoré sa rozmohlo po zverejnení Panama Papers, je preto povrchné a nespravodlivé," zdôraznil.
      Slovensko by si podľa neho malo z tejto kauzy vziať príklad v tom, že podnikanie potrebuje jednoduchú a stabilnú legislatívu, prehľadný daňový systém, transparentnosť vlastníckych vzťahov, fungujúce súdnictvo a hlavne silnú ochranu podnikateľov pred ekonomickou kriminalitou vrátane mafiánov s bielymi goliermi. "Samozrejmosťou je zabrániť firmám s nejasnými vlastníkmi v obchodovaní so štátom a verejnými objednávateľmi," doplnil.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.