Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenská komora daňových poradcov víta zavedenie e-Kasy na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská komora daňových poradcov (SKDP) víta, že vláda plánuje na Slovensku zaviesť projekt e-Kasa.

Bratislava 6. septembra (TASR) -  Podnikateľom to podľa komory do budúcnosti prinesie zníženie počtu kontrol, odstránia sa aj nepoctiví podnikatelia.
      Od apríla budúceho roka by mali všetky hotely, reštaurácie, kaviarne a čerpacie stanice na Slovensku používať registračné pokladnice s online napojením na portál finančnej správy. Od júla 2019 sa má táto povinnosť dotknúť všetkých ostatných podnikateľských subjektov v maloobchode. "Finančná správa zavádza ako jedno z opatrení v boji proti daňovým podvodom projekt e-Kasa. Zavedenie systému e-Kasa považujeme za dobré riešenie, ktoré prinesie výhody pre finančnú správu, ale aj pre podnikateľské subjekty," uviedla v stanovisku pre médiá Mária Sameková z komory.
      Jednou z výhod podľa jej slov bude zníženie počtu daňových kontrol, respektíve zvýšenie ich adresnosti. "Podnikateľom projekt prinesie do budúcna zníženie administratívnej záťaže, zníženie nákladov, elektronické bločky, ľahšie dokazovanie výdavkov, jednoduchšiu evidenciu dokladov na účely daňového priznania, zjednodušenie ich účtovania, ale aj elimináciu nelegálnej konkurencie, ktorá podniká nepoctivo bez dokladov," očakáva Sameková. 
      Podnikatelia sa však podľa komory musia pripraviť na dodatočné náklady na úpravu pokladníc či povinné zavedenie internetu. "Prvotné náklady so zavedením e-Kasy by sa však podnikateľovi mali vrátiť v znížení nákladov na prevádzku v priebehu dvoch, možno troch rokov. Problémom zostáva zavedenie e-Kasy na miestach nepokrytých internetom. Finančná správa však sľubuje, že k podnikateľom v takzvaných bielych miestach nepokrytých internetom bude legislatívne zabezpečený individuálny prístup," dodala Sameková.
      Návrh zákona, ktorým sa má e-Kasa zaviesť, pripravilo Ministerstvo financií SR. Bude ho však musieť ešte schváliť vláda a parlament.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.