Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slovenská ekonomika rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny v druhom štvrťroku tohto roka medzikvartálne stagnoval a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástol o 0,2 %. Za apríl až jún slovenská ekonomika v porovnaní s prvým kvartálom posilnila o 0,6 %.

BRATISLAVA 14. augusta (SITA) - Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku tohto roka medzikvartálne stagnoval a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástol o 0,2 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa sezónne upravený HDP eurozóny v prvom kvartáli zväčšil o 0,7 % a v rámci celej EÚ vzrástol o 1,2 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý zverejnil vo štvrtok. V predchádzajúcom štvrťroku posilnila ekonomika eurozóny podľa sezónne upravených údajov medziročne o 0,9 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,4 %.

Hospodárstvo Slovenska sa v druhom štvrťroku tohto roka vyvíjalo lepšie, ako bol priemer za celú Európsku úniu. Za apríl až jún slovenská ekonomika totiž v porovnaní s prvým kvartálom posilnila o 0,6 % a v porovnaní s druhým kvartálom 2013 rástla o 2,4 %. 

V rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, ekonomika v apríli až júni medzikvartálne najvýraznejšie posilnila v Maďarsku a vo Veľkej Británii, zhodne o 0,8 %. Najvýraznejšie medzikvartálne oslabenie hospodárstva evidovalo Rumunsko, a to o 1 %. Najvýraznejší medziročný rast zaznamenalo Maďarsko o 3,7 % a Poľsko o 3,2 %. Najvýraznejší medziročný pokles o 2,4 % bol na Cypre. 

Medzikvartálne sa ekonomika eurozóny aj celej EÚ vyvíjala horšie ako americký HDP. Hospodárstvo USA totiž v druhom štvrťroku medzikvartálne rástlo o 1 %, kým v predchádzajúcom štvrťroku oslabilo o 0,5 %.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.