Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Slováci sú fanúšikovia moderných technológií

Kategória: Spravodajstvo

Za prvý adventný týždeň (27.11. – 3.12.) zaplatili Slováci kartami Visa viac ako 85 miliónov eur.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Za prvý adventný týždeň (27.11. – 3.12.) zaplatili Slováci kartami Visa viac ako 85 miliónov eur. Je to o 14 % viac ako v rovnakom období pred rokom.  
      Prudko rástli online nákupy kartami Visa, až 26 %. V kamenných obchodoch sa týmito kartami zaplatilo za adventný týždeň 73 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 12 % v porovnaním s tým istým obdobím v roku 2014. 
      „Slováci sú dlhodobo fanúšikovia moderných technológií a čim ďalej, tým častejšie využívajú kartu ako platobný nástroj v internetových obchodoch. Medzi trendy poslednej doby patrí tiež výber tovaru v kamenných obchodoch a následný nákup na internete. Predpokladáme, že pri ďalšom rozširovaní mobilných platieb sa nárast spotreby v prostredí mobilného a elektronického obchodu bude zvyšovať,“ hovorí Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa pre SR a ČR.

      Visa Europe je najväčší spracovateľ transakcií v Európe a jeho systémom ich prejde ročne viac ako 16 miliárd. Počas Čierneho piatku, kedy sa začína európska vianočná nákupná horúčka, dosiahol celkový počet transakcií za sekundu nový rekord - 1793. Tento počet predstavuje dvojnásobok transakcií, ktoré boli spracované v roku 2009. Ďalší prekonaný rekord očakáva Visa Europe 23. decembra, čo býva zvyčajne najrušnejší nákupný deň.
      Visa Europe spracovala za prvý týždeň vianočných nákupov 420 miliónov transakcií, čo je o 14 % viac ako minulý rok. V obchodoch nechali Európania o 16 % viac ako vlani a o 29 % sa zvýšil elektronický obchod. 
      TASR informovala spoločnosť Visa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.