Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Samosprávy chcú vrátiť podiel na daniach na pôvodnú úroveň

Kategória: Spravodajstvo

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč tvrdí, že si to vyžaduje ekonomická situácia samospráv, ako aj doteraz navrhované zámery financovania miest a obcí na roky 2014 až 2016

BRATISLAVA 8. októbra (SITA) - Mestá a obce žiadajú vrátiť podiel na daniach na pôvodnú úroveň 70,3 percenta zo súčasných 65,4 percenta. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Marta Bujňáková. Vyžaduje si to ekonomická situácia samospráv, ako aj doteraz navrhované zámery financovania miest a obcí na roky 2014 až 2016, vysvetľuje predseda združenia Jozef Dvonč.

Mestá a obce dlhodobo šetria, konštatujú zástupcovia ZMOS. Súčasná podoba návrhu rozpočtu pre samosprávy počíta aj v roku 2014 s ich prebytkovým hospodárením. ZMOS upozorňuje, že to nie je možné dosiahnuť bez ďalších razantných úspor. Opakované zadržiavanie ušetrených prostriedkov na účtoch obcí a miest z minulých rokov bez možnosti ich použitia brzdí miestny rozvoj, zamedzuje investície, znižuje rozsah, úroveň a kvalitu verejných služieb pre občanov a zastavuje odstraňovanie modernizačného dlhu na majetku obcí. ZMOS tvrdí, že v tomto roku bude hospodárenie miest a obcí prebytkové rovnako ako to bolo vlani.

"Nie je možné tento stav zachovať niekoľko rokov po sebe," dodáva predseda ZMOS. "Mestá a obce preukázali, ako zodpovedne pristupujú k celkovým verejným financiám a naplneniu medzinárodných záväzkov SR. Tieto výsledky sú toho potvrdením a sú aj významným dôvodom pre zapracovanie navrhovanej zmeny do rozpočtu verejnej správy na rok 2014," uzatvára Dvonč.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.