Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rok 2019 priniesol menej pracovných príležitostí ako predošlé obdobia

Kategória: Spravodajstvo

Rok 2019 priniesol menej pracovných príležitostí ako predošlé obdobia. Firmy však uverejnili viac ako 250.000 ponúk.

Bratislava 7. januára (TASR) -  Počet ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk medziročne klesol. Zamestnávateľov však môže tešiť stúpajúci počet reakcií na voľné pracovné miesta.
      "Ak porovnáme počet pracovných príležitostí s predošlými dvoma obdobiami, môžeme vidieť, že ide o najnižší počet. Rekordným tak zostáva rok 2017, keď zamestnávatelia hľadali nových ľudí v takmer 275.000 pracovných inzerátoch. Treba však zdôrazniť, že v 22-ročnej histórii portálu Profesia.sk je rok 2019 stále tretím najúspešnejším," uvádza Nikola Richterová z Profesie.
      Kým ponuka voľných pracovných miest sa za posledné mesiace zužovala, opačný vývoj vidno pri počte reakcií na ponuky. V roku 2019 v priemere platilo, že na jeden pracovný inzerát zareagovalo približne 17 uchádzačov. Priemerný počet reakcií na ponuku bol dokonca vyšší ako v roku 2016, keď bolo na portáli menej ponúk ako dnes.
      Pri pohľade na mapu Slovenska je jasné, že počet pracovných príležitostí v hlavnom meste je výrazne vyšší ako v hociktorom inom regióne. Ponuky v Bratislavskom kraji tvoria až 42 % z celkového počtu pracovných príležitostí.
      Hľadať prácu na západnom Slovensku je tak výrazne rozdielne ako inde. Spomedzi krajov bol v roku 2019 najnižší počet ponúk v Prešove a okolí.
      Rok 2019 priniesol najviac pracovných príležitostí v obchode, výrobe, administratíve, IT a doprave. Keď sa však pozrieme na to, ktoré sektory rástli v počte ponúk medziročne najviac, išlo najmä o telekomunikácie a poisťovníctvo.
      O viac ako desatinu rástol tiež počet ponúk v zákazníckej podpore a vrcholovom manažmente. V oboch prípadoch rástol počet ponúk približne o pätinu.
      Naopak, na spodku rebríčka skončili zamestnávatelia v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle. Počet pracovných ponúk tam na rozdiel od spomínaných výrazne poklesol. Medziročne išlo o viac ako 46 %.
      O viac ako pätinu klesol tiež počet ponúk v manažmente kvality, chemickom priemysle, strojárstve a automobilovom priemysle.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.