Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rastie objem aj počet platieb platobnými kartami

Kategória: Spravodajstvo

Spotrebitelia v čoraz väčšej miere preferujú predajné miesta, na ktorých môžu platiť kartou.

Bratislava 24. februára (TASR) -  Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky ČSOB, podľa ktorých sa počet platieb kartou v obchodoch vlani zvýšil o ďalších 10 %. Rovnakým tempom rástol aj celkový objem týchto platieb. Počet obchodníkov využívajúcich terminály sa v banke zvýšil od roku 2015 o 70 %.
      Dlhodobo sa nemení nič na tom, že najviac platieb kartou realizujú klienti v supermarketoch a obchodoch s potravinami (mediánová hodnota jednej platby je 9,99 eura), na čerpacích staniciach (20 eur) a v obchodoch s módou (19,98 eura). Oproti minulosti sa smerom nahor na štvrtú priečku posunuli aj reštaurácie.
      Z porovnania údajov tiež vyplýva, že klienti platia kartami najčastejšie v piatky (16,64 % z celkového počtu platieb kartami) a vo štvrtky (15,71 % podiel).
      "Stále vnímame v prípade niektorých prevádzok skôr rezervovaný postoj k zavedeniu platobného terminálu. Väčšinou sú dôvodom obavy súvisiace so zvýšenými nákladmi. Preto chceme podnikateľom umožniť, aby si spravili predstavu o tom, do akej miery je pre nich terminál vhodným riešením, sami. Platobný terminál im preto poskytneme na 6 mesiacov na skúšku bez mesačného poplatku a viazanosti," vysvetľuje Dáša Polláková, manažérka Oddelenia pre malé a stredné podniky banky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.