Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rast slovenskej ekonomiky sa zrýchľuje, tento rok dosiahne 2,6 %

Kategória: Spravodajstvo

Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa zrýchli a vďaka nárastu domáceho dopytu bude mať širšiu podporu.

Bratislava/Paríž 25. novembra (TASR) - Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa zrýchli a vďaka nárastu domáceho dopytu bude mať širšiu podporu. Vo svojej aktuálnej prognóze to tvrdí Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
      Domáci dopyt v SR sa tento rok posilní a OECD predpokladá, že zostane vysoký aj v rokoch 2015 a 2016 vďaka nárastu zamestnanosti a platov. Export rovnako ako investície sa zase zvýšia z dôvodu zlepšenia medzinárodného prostredia.
      Tempo rastu slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) sa podľa jesennej predpovede OECD tento rok zrýchli na 2,6 % z vlaňajších 1,4 %. V roku 2015 by mala ekonomika vzrásť o 2,8 % a v roku 2016 o 3,4 %.
      Rozpočtový deficit by mal tento rok mierne vzrásť na 2,9 % HDP z 2,6 % HDP vlani. V roku 2015 sa ale podľa organizácie zníži na 2,6 % HDP a v roku 2016 na 2,2 % HDP.
      Miera nezamestnanosti by podľa OECD mala pokračovať v poklese. Z vlaňajších 14,2 % sa tento rok zníži na 13,4 %, v roku 2015 klesne na 12,8 % a v roku 2016 na 12,2 %.
      Pokračovanie rozpočtovej konsolidácie je potrebné pre rozšírenie priestoru v oblasti fiškálnej politiky a redukciu verejného dlhu. Podľa OECD by pomohla reforma verejného sektora, posilnenie fiškálneho rámca a zlepšenie výberu daní. Rastový potenciál by zvýšila vyššia integrácia zaostávajúcich regiónov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.