Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v auguste zrýchlil

Kategória: Spravodajstvo

Tempo rastu množstva peňazí v eurozóne sa v auguste zrýchlilo, ale objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli minulý mesiac súkromnému sektoru, opäť klesol.

Frankfurt nad Mohanom 25. septembra (TASR) - Tempo rastu množstva peňazí v eurozóne sa v auguste zrýchlilo, ale objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli minulý mesiac súkromnému sektoru, opäť klesol. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje, ktoré dnes zverejnila Európska centrálna banka (ECB).
      Podľa ECB sa medziročné tempo rastu peňažnej zásoby M3 v eurozóne v auguste zrýchlilo na 2 % z júlových 1,8 % a v prípade peňažnej zásoby M1 stúplo na 5,8 % z 5,6 % v júli.
      Trojmesačný kĺzavý priemer ročnej miery rastu M3, ktorý podlieha menším výkyvom ako mesačné údaje, vzrástol v období jún-august o 1,8 %, čo je tiež zrýchlenie v porovnaní s 1,5-% rastom za tri mesiace do  konca júla.
      Z údajov ECB ďalej vyplýva, že komerčné banky v krajinách, ktoré platia eurom, poskytli súkromnému sektoru v auguste 2014 o 1,9 % menej úverov ako v rovnakom mesiaci minulého roka. A objem úverov pre domácnosti sa v auguste znížil medziročne o 0,5 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.