Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v júli takmer zastavil

Kategória: Spravodajstvo

Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v júli takmer zastavil. 

Londýn 5. augusta (TASR) - Priblížil sa totiž tesnejšie k hranici, ktorá oddeľuje expanziu daného odvetvia od kontrakcie. Dôvodom bol prehlbujúci sa pokles výrobného sektora. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti IHS Markit, ktoré potvrdili predbežný odhad.
      Podľa konečných výsledkov Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v júli klesol na 51,5 bodu z júnového sedemmesačného maxima 52,2 bodu. Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom. PMI sa tak minulý mesiac priblížil tesnejšie k zlomovej hranici 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
      Júlová hodnota hlavného indexu naďalej maskuje citeľné rozdiely vo výkone sektorov služieb a výroby. Zatiaľ čo aktivita v sektore služieb aj v júli solídne rástla, aj keď o niečo pomalšie ako mesiac predtým, vo výrobe opäť klesla, už šiesty mesiac po sebe a na najnižšiu úroveň od apríla 2013.
      Najviac sa tento rozdiel prejavil v Nemecku, kde rýchle zhoršovanie sa vo výrobnom sektore takmer úplne vykompenzovalo pretrvávajúci silný rast sektora služieb. Júlový spresnený PMI nemeckého súkromného sektora klesol na 50,9 bodu, čo bolo menej ako 51,4 bodu pri rýchlom odhade a najnižšia hodnota indexu za viac ako šesť rokov.
      Francúzsky spresnený PMI bol naopak vyšší, dosiahol 51,9 bodu namiesto 51,7 bodu pri rýchlom odhade, no aj tak bola jeho hodnota najmenšia za dva mesiace. Tretia priečka patrí Španielsku s PMI 51,7 bodu, čo bolo jeho 68-mesačné minimum a štvrté bolo Taliansko s PMI 51 bodov, ktorý bol najvyšší za štyri mesiace.
      Spresnený prieskum tiež ukázal, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v júli ďalej rástol, ale pomalšie ako v júni, aj ako naznačil rýchly odhad. Presnejšie, júlový PMI klesol na 53,2 bodu, namiesto na 53,3 bodu z 53,6 bodu v júni.
      S výnimkou Talianska zaznamenali ostatné zo štyroch najväčších ekonomík eurozóny v júli pomalší rast aktivity v sektore služieb.
      Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona sektor služieb pomohol eurozóne udržať si rast na začiatku 3. štvrťroka, ale objavili sa tiež signály, že rozsah poklesu vo výrobe začína ochromovať celé hospodárstvo.
      „Obavy z obchodných sporov, pomalší rast ekonomiky, klesajúci dopyt po zariadeniach pre firmy aj po autách a geopolitické obavy, ako je napríklad brexit, znepokojujú podnikateľov. A hoci sektor služieb pomohol vyrovnať pokles vo výrobe, najväčší za šesť rokov, júlový PMI naznačuje, že tempo rastu ekonomiky regiónu sa priblížilo tesnejšie k hranici 0,1 %," uviedol.
      Zdá sa, že hlavným zdrojom expanzie je v súčasnosti spotrebiteľ, ktorý je zase ovplyvňovaný relatívnou silou trhu práce. Júlový prieskum ale odhalil najslabšie prírastky nových pracovných miest za tri roky. A objavili sa ďalšie známky, že tento motor rastu tiež stráca dynamiku, čo ekonomike prinesie ďalšie problémy, skonštatoval Williamson.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.