Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Rada sa dohodla na pozícii k budúcoročnému rozpočtu EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Záväzky v rozpočte Európskej únie (EÚ) na budúci rok by mali dosiahnuť objem 156,38 miliardy eur a platby by mali predstavovať 133,79 miliardy eur.

Bratislava 20. júla (TASR) - Záväzky v rozpočte Európskej únie (EÚ) na budúci rok by mali dosiahnuť objem 156,38 miliardy eur a platby by mali predstavovať 133,79 miliardy eur. V porovnaní s rozpočtom EÚ na rok 2016 ide o zvýšenie záväzkov o 0,9 % a zníženie platieb o 7,0 %. Na týchto sumách sa dohodol Výbor stálych predstaviteľov Rady. Túto pozíciu bude Rada prezentovať počas nadchádzajúcich rokovaní s Európskym parlamentom.
      Ako uviedol tlačový odbor rezortu financií, k výraznému zníženiu celkových platieb dochádza najmä preto, lebo sa skončilo vykonávanie programov z viacročného finančného rámca (VFR) EÚ na roky 2007 až 2013 a nové programy sa ešte naplno nerozbehli.
      Finančné prostriedky z rozpočtu na budúci rok by mali ísť najmä na podporu ekonomického rastu, pracovných miest, ale aj na posilnenie bezpečnosti v EÚ. "Viac než kedykoľvek predtým musíme zabezpečiť, aby sa rozpočet EÚ zameral na kľúčové dlhodobé priority a aby umožnil únii riešiť výzvy, ktorým čelí. Som presvedčený, že pozícia Rady reaguje na túto nevyhnutnú potrebu tým, že ponúka primerané prostriedky na stimuláciu rastu, vytváranie pracovných miest, posilnenie bezpečnosti v EÚ i mimo nej, ako aj na riešenie migračnej krízy," skonštatoval v stanovisku pre médiá hlavný vyjednávač slovenského predsedníctva v Rade EÚ pre rozpočet EÚ Vazil Hudák.
      Značná časť prostriedkov z budúcoročného rozpočtu by mala ísť na opatrenia zamerané na podporu inteligentného a inkluzívneho rastu, a to v objeme 74,3 miliardy eur v záväzkoch a 56,1 miliardy eur v platbách. V rámci tohto okruhu bude financovaný program pre výskum a inováciu Horizont 2020, na ktorý by sa malo vynaložiť 10,2 miliardy eur v záväzkoch a 10,1 miliardy eur v platbách. Oproti rozpočtu na rok 2016 to predstavuje zvýšenie záväzkov o 6,9 % a navýšenie platieb o 0,7 %. Na Európsky fond pre strategické investície by sa malo vynaložiť 2,7 miliardy eur v záväzkoch a 2,3 miliardy eur v platbách. Viac zdrojov pôjde aj na program Erasmus, peniaze sa vyčlenia aj pre najodkázanejšie osoby a na podporu zamestnanosti mladých ľudí má ísť v platbách 600 miliónov eur.
      Rada sa dohodla aj na pokračovaní vo svojom úsilí skonsolidovať administratívne výdavky EÚ znížením počtu svojich zamestnancov v roku 2017. Od roku 2013 do roku 2017 by mal počet klesnúť o 5 %.
      Formálne by mala Rada prijať svoju pozíciu k rozpočtu do polovice septembra. Táto pozícia bude slúžiť ako mandát pre slovenské predsedníctvo na rokovania s Európskym parlamentom o rozpočte EÚ na rok 2017.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.