Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Protipovodňový príspevok dal vlani prácu 5,5 tis. osobám

Kategória: Spravodajstvo

Najviac pracovných miest sa vlani takto vytvorilo v prešovskom a žilinskom kraji.

BRATISLAVA 24. marca (SITA) - Vďaka príspevku na podporu zamestnanosti na realizáciu opatrení na ochranu pred povodňami sa v minulom roku vytvorilo 5,5 tisíca pracovných miest. Úrady práce a sociálnych vecí na tento príspevok vynaložili takmer 17 mil. eur. Najviac pracovných miest sa vlani takto vytvorilo v prešovskom a žilinskom kraji. V prešovskom kraji išlo takmer o 1,3 tisíca miest a v žilinskom a žilinskom kraji takmer 0,9 tisíc miest. Naopak, najmenej pracovných miest vďaka protipovodňovému príspevku počas minulého roka vzniklo v bratislavskom a trenčianskom kraji. V bratislavskom kraji to bolo 95 miest a v trenčianskom kraji 343 miest. Vyplýva to z vyhodnotenia aktívnej politiky trhu práce, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Príspevok na podporu zamestnanosti pri odstraňovaní následkov povodní zaviedla novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú schválil parlament začiatkom septembra 2010. O príspevok môžu žiadať obce a právnické osoby, ktorých zakladateľom alebo zriaďovateľom sú obce, ako aj správcovia vodohospodársky významných alebo drobných vodných tokov. Príspevok úrady práce poskytujú na úhradu časti mzdových nákladov, a to vo výške 95 % z celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške celkovej ceny práce vypočítanej zo sumy dvojnásobku životného minima. Obciam okrem toho štát poskytuje aj jednorazový príspevok na úhradu časti nákladov na pracovné náradie potrebné na realizáciu opatrení na ochranu pred povodňami, a to vo výške 95 % preukázaných nákladov na pracovné náradie, najviac vo výške 40 eur na jedno vytvorené pracovné miesto.

Protipovodňový príspevok môžu úrady práce od začiatku minulého roka poskytovať aj viac ako šesť mesiacov. Výnimkou sú obce s priemernou mierou nezamestnanosti nad 25 %, pre ktoré platí najviac šesťmesačné poskytovanie príspevku od úradu práce. Cieľom tohto kroku bolo, aby sa v obciach s vysokou mierou nezamestnanosti zapojilo do protipovodňových prác čo najviac uchádzačov o zamestnanie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.