Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Priznanie k dani z motorových vozidiel sa podáva do 31. januára 2015

Kategória: Spravodajstvo

Pri výbere dane z motorových vozidiel na Slovensku je dôležité, v ktorom kraji majú podnikatelia automobil prihlásený.

Bratislava 6. januára (TASR) - Pri výbere dane z motorových vozidiel na Slovensku je dôležité, v ktorom kraji majú podnikatelia automobil prihlásený. Tam totiž treba podať daňové priznanie a daň aj zaplatiť. Termín na podanie daňového priznania je do 31. januára 2015.
      "V praxi to môže napríklad znamenať, že firma sídli v Bratislave, a teda daňové priznanie k dani z príjmu podáva na príslušnom daňovom úrade v Bratislave. Ak má však služobné autá prihlásené v Trenčíne, daňové priznanie k dani z motorových vozidiel bude podávať už v Trenčíne," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.
      Ak má firma viac motorových vozidiel prihlásených vo viacerých krajoch, podáva viac daňových priznaní a platí daň v každom kraji osobitne.
      Daňové priznanie je možné podať v papierovej a elektronickej forme. Elektronicky ho musia podať podnikatelia alebo ich zástupcovia, ktorí sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH). Pre nich je to jediný spôsob, ako môžu od 1. 1. 2014 komunikovať s Finančnou správou SR. Daňové priznania aj na daň z motorových vozidiel môžu podať prostredníctvom nového portálu finančnej správy https://www.financnasprava.sk/sk/titulna-stranka. Vytlačené formuláre sú už k dispozícii na všetkých daňových úradoch, pobočkách a kontaktných miestach.
      Daň z motorových vozidiel je príjmom rozpočtu jednotlivých vyšších územných celkov a finančná správa túto daň len vyberá a následne posiela do rozpočtov jednotlivých žúp. Sadzbu dane tiež určujú jednotlivé VÚC.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.