Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Príspevok na SZČ vlani dostalo o 3,7 tis. osôb menej

Kategória: Spravodajstvo

Úrady práce vynaložili v minulom roku na vyplácanie príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť celkovo 16,3 mil. eur, čo je oproti roku 2012 pokles o 13,2 mil. eur.

BRATISLAVA 4. marca (SITA) - Úrady práce a sociálnych vecí počas minulého roka vyplatili príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) takmer 5 tisíc uchádzačom o zamestnanie. V porovnaní s rokom 2012 podporili o 3,7 tisíc miest na samozamestnanie menej. Celková suma, ktorú úrady práce vlani vynaložili na vyplácanie tohto príspevku, dosiahla takmer 16,3 mil. eur. Medziročne išlo o pokles o 13,2 mil. eur. Agentúru SITA o tom informovala Veronika Černá z tlačového oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Očakávania ministerstva práce a sociálnych vecí sa tak nenaplnili. Rezort totiž predpokladal, že v roku 2013 dostane príspevok na samozamestnanie 9,7 tisíc uchádzačov o prácu a úrady práce na výplatu príspevku vynaložia celkovo 32,4 mil. eur.

Príspevok na SZČ je jedným zo siedmich príspevkov, na ktoré už nemajú evidovaní nezamestnaní automatický nárok. Od mája minulého roka o poskytnutí tohto príspevku nezamestnaným rozhodujú výbory pre otázky zamestnanosti a následne jeho poskytnutie schvaľuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Príspevok sa podľa nových pravidiel poskytuje na dve etapy, a to 60 % po podpise dohody a 40 % po roku prevádzkovania SZČ. Povinnosť prevádzkovať podnikanie sa predĺžila z najmenej dvoch na minimálne tri roky. Poberatelia tohto príspevku už musia predkladať ročné správy o prevádzkovaní SZČ počas trvania dohody. Obdobie opätovného nároku na poskytnutie príspevku sa predĺžilo z piatich na osem rokov.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.